Egy sörözés alkalmával beszélték meg, hogy megalapítják az elektropop duót.
Akár már húsz éve is ismerhetné egymást Szénási Miklós (Mr. M. – szintetizátor) és Komódi Károly (Kaiko – ének, szintetizátor), hiszen mindketten nyomon követték a másik zenei munkásságát, mégis 2013-ra tehető a LED megalakulása, amikor egy közös ismerősük felvetette: találkozniuk kellene.

Gyorsan elhatározták

– Ráírtam Kareszre, kiderült, hogy húsz percre lakunk egymástól. A félúton lévő sörözőbe beültünk, beszélgettünk egy órát, majd úgy váltunk el egymástól, hogy együtt fogunk zenélni. Az pedig adta magát, hogy az elektronikus műfajt választjuk – mondta Miklós, aki szerint a szintetizátor azért izgalmas zenei eszköz, mert olyan hangszínek vannak benne, amik a valóságban nem feltétlenül léteznek. A cél rádióbarát, befogadható popzenék játszása volt, melyek ugyanakkor tartalmaznak egyfajta művészi beütést. A tagok otthon dolgoznak éjszakánként, és küldik át egymásnak az ötleteket. A próbatermük sem szokványos, Kujbus János festőművész barátjuk műtermében gyakorolják a dalokat. Miklós hangsúlyozta, a LED azért fantasztikus, mert a közösségi tevékenység élményét adja: egy-egy kérdés megvitatásában van kihez fordulni.

A zenekar felléphetett Péterfy Bori országos turnéján is, ahol tanulságos tapasztalatokat szerzett. Ezzel párhuzamosan készült el a házilag összerakott nagylemezük, melynek kiadásában Erdélyi Zsolt segített. A Deep Blue Sky és az I Dream videoklipjét pedig Nicky Almasy, Sanghajban élő fotós-videós barátjuknak köszönhetik. Utóbbi szerzeményt szeretnék nemzetközileg is népszerűsíteni, amit a Cseh Tamás Program is segít. A LED pénteki buliján sem marad el a világító napszemüveg és nyakkendő, a közönség pedig az eddig kevésbé ismert, magyar nyelvű dalokra is táncolhat.