A Kazah hatóságok közlése szerint egyetlen tettes, egy iszlamista férfi hajtotta végre azokat a támadásokat, amelyben négy rendőr és egy civil halt meg hétfőn a Kazahsztán pénzügyi központjának számító Almati városában.
A hatóságok először több fegyveres elkövetőnek tulajdonították a gyilkosságokat.

A férfit a szunnita iszlám radikális ágához, a szalafista mozgalomhoz tartózó személyként azonosították – erről tájékoztatta Nurszultan Nazarbajev kazah elnököt Vlagyimir Zsumakanov, a kazah nemzetbiztonsági bizottság (KNB) vezetője.

A fegyveres Almati egyik kerületi rendőrőrse és a KNB helyi irodája ellen intézett támadást. További lövöldözés volt a belváros egyik forgalmas utcáján, ahol a támadót megsebesítették, majd elfogták a biztonsági erők.

A 26 éves gyanúsítottat Ruszlan Kulikbajevként azonosították. A férfi az utóbbi időben mobiltelefonok értékesítésével foglalkozott, s korábban rablásért és illegális fegyvertartásért ült börtönben, ahol szalafisták hatása alá került.

A hatóságok előzőleg egy másik gyanúsított elfogását is jelentették, akiről azonban Kalmuhanbet Kaszimov belügyminiszter szerint kiderült, mindössze egy taxisofőr volt, akit Kulikbajev fegyverrel kényszerített és magával hurcolt a városon keresztül.