Bár erősen nacionalistának titulálja a magyar miniszterelnök politikáját a német konzervatív napilap kommentárjának szerzője, ám azt elismeri, hogy Orbán Viktor a migránsválság kezdete óta egyre erőteljesebben képviselt magyar állásponttal az emberek többségének szimpátiáját elnyerte, ami persze messze nem egyezik az uniós bürokraták véleményével – olvasható a mandiner.hu által is megjelentetett írásban.
A Michael Stürmer által jegyzett cikk a magyar kvótareferendum kiírása kapcsán jelent meg a die Weltben. A kommentár egyértelműen megállapítja, hogy a magyar kormány és különösen az Orbán Viktor miniszterelnök által határozottan képviselt politika és az az erőfeszítés amelyet a migránsválság megfékezéséért tesz Magyarország, kivívta nemcsak a magyar, hanem az európai polgárok rokonszenvét is.

Azt az álláspontot a cikkíró sem kérdőjelezi meg, hogy a kisebb méretű Magyarország számára „túl nagy falatot” jelentene a bevándorlók beengedése, ez elsősorban a a szociális egyenlőséget, a biztonságot és a rendet veszélyeztetné. Stürmer szerint inkább az a kérdés, hogy az október 2-i népszavazást követően mi lesz a folytatás, a referendum borítékolható eredménye okozhat -e hasonló helyzetet, mint ami aztán Nagy-Britanniában egészen a Brexitig vezetett.

A die Welt szerzője egyébként óva inti az unió vezetőit, hogy tovább folytassák az „Európai Egyesült Államok” néven fémjelzett politikájukat, ugyanis ebben legitimációs és alkotmányos válságban most sokkal inkább lenne szükség egy hosszabb gondolkodási szünetre, minthogy a „brüsszeliek zászlójukat lengessék” – olvasható a mandiner.hu által is leközölt kommentárban.