Rendkívüli mértékben ráfér a magyar gazdaságra, hogy a munkavállalók vásárlóereje hét százalék körül nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest – jelentette ki Boros Imre közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.
Emlékeztetett: nemrég felröppent az a hír, miszerint vendégmunkásokat kellene hozni az országba. A közgazdász szerint ehelyett inkább küzdeni kellene az ellen, hogy a magyar munkaerő ne távozzon külföldre.  Az lenne a megoldás, hogy versenyképes béreket fizetünk, mert nem tettük ezt hosszú évtizedeken keresztül, „sikeresen lemaradtunk” még a közép-kelet-európai országoktól is.

Hozzátette: az infláció hiánya megdobja a reálbér-emelkedést. Magyarországnak az inflációmentesség kifejezetten előnyös, az infláció ugyanis a nagytőkének kedvez.

Beszélt arról is, hogy végre felismerték, azokon a helyeken kell megfizetni a munkaerőt, ahonnan tünedezik el. A huszonnegyedik órában kezdtük el az egészségügyi dolgozók bérét emelni – hozta fel példaként.

Úgy véli: már a multinacionális cégek is érzékelik, hogy bagóért nem mennek el a munkavállalók, hanem inkább áthelyezik magukat Ausztriába, Németországba. Ezekben az országokban is munkaerőhiány van, ráadásul négyszer-ötször annyit lehet keresni, mint itthon. Ez egy versenypiac, vegyük észre – fogalmazott Boros Imre.

A bérfelzárkóztatásnak kellene lennie a gazdaságfejlesztés prioritásának a következő 4-5 évben – tette egyértelművé.

Szólt arról is, hogy szerinte most érettebb fejjel tudunk az eurózónához való csatlakozásról beszélni, mint abban az első hevületben, ami 2002-2003-ban volt. Akkor valóban úgy állt a gazdaság, hogy akár 2007-2008-ban is beléphettünk volna az övezetbe. Csak aztán szétrombolták a magyar gazdaságot, és ez az esély elszállt – jegyezte meg a közgazdász, kiemelve: a devizahitelek problematikája fel sem merült volna, ha csatlakozunk.

Inkább elméleti síkon kellene megvitatni a csatlakozás kérdését. Ha az Európai Unió összekapja magát, és az euró stabil pénz lesz, akkor az előnyös lesz, de fejest ugrani a mély vízbe nem lenne szerencsés – hangoztatta.

A feltételeket folyamatosan teljesíteni kell, jelenleg 95 százalékban vagyunk készen. Ha a helyzet olyan lesz, nem kell vonakodni, hanem be kell szállni, de hogy ez 3,5 vagy 10 év lesz, aki ezt megmondja, magát zseninek kiáltja ki, de nem biztos, hogy a közönség is így gondolja – fogalmazott.