Bírálta Angela Merkel bevándorláspolitikáját Soros György, aki ellenzi azt is, hogy a tagállamokra kötelező befogadási kvótákat erőltetnek. Az üzletember szerint ugyanakkor az EU-nak legalább 30 milliárd euróra lenne szüksége a migrációs válság kezeléséhez. Soros csökkentené az agrártámogatásokat, a kohéziós pénzeket, és európai benzinadó kivetését, illetve hitelfelvételt tart szükségesnek.
Forrás: Mirkó István
– Az Európai Uniónak legalább 30 milliárd euróra lenne szüksége a migrációs válság kezeléséhez, az elégtelen fellépés következményei azonban ennél is költségesebbek, a krízis ugyanis egzisztenciális fenyegetést jelent az európai integráció számára – figyelmeztetett a magyar származású amerikai üzletember tegnap Brüsszelben. Az MTI tudósítása szerint Soros az Európai Parlament költségvetési, külügyi, fejlesztési, valamint belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának közös meghallgatásán kiemelte: a közös menekültpolitika kialakításához jelenleg nincs meg a kellő bizalom az Európai Unió­ban, azt hosszú és fáradságos munkával újra kell építeni, ennek viszont a „pénzügyi források fájó hiányának” kezelésével kell kezdődnie. Szerinte a források előteremtéséhez az agrártámogatások és kohéziós pénzek csökkentése, illetve összeurópai benzinadó kivetése is szükséges. Soros ugyanakkor a milliárdos hitelfelvételt is járható útnak tartja. – Mikor kellene bevetni az Európai Unió lehető legmagasabb szintű, AAA adósbesorolását, ha nem akkor, amikor az EU-t halálos veszély fenyegeti? – tette fel a kérdést.

Soros arról is beszélt, hogy Merkel erkölcsi bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor megnyitotta országa határait a menekültek előtt, ám nem számolt azzal, hogy az ösztönző hatást gyakorol majd az illegális bevándorlásra. A Népszabadság tudósítása szerint Soros bírálta azt is, hogy a tagállamokra kötelező befogadási kvótákat erőltetnek, a menekülteket pedig vagy visszatoloncolják Törökországba, vagy olyan országba küldik, ahol nem fogadják őket szívesen. Soros az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás kapcsán arról számolt be, hogy az első reakciók után már nem tartja elkerülhetetlennek az EU szétesését. Mint mondta, be kell látni a saját hibákat is, és a Brexit nyomán újra ki kell találni az Európai Uniót.

– Nagyon vigyázni kell Soros György kijelentéseire, nehogy ezek európai bizottsági javaslatként a későbbiekben visszaköszönjenek – reagált Hölvényi György. A kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő közleménye szerint a magyar származású amerikai üzletember provokatív előadásában az Egyesült Királyság múlt heti, EU-tagságról szóló népszavazásával kapcsolatban kifejtette, hogy az Európai Unió­nak fel kell ismernie saját hibáit, és a szétesés elkerülése érdekében gyökeresen meg kell újulnia. Hölvényi szerint a befektető elmondta, hogy a migrációs válság is hozzájárult a brit EU-tagság elutasításához. Soros György a migrációs válság megoldására évi 30 milliárd eurós uniós forrásteremtést javasolt, amit szerinte új uniós adók kivetésével, hitelfelvétellel, a Kelet-Közép-Európának nyújtott felzárkóztatási források, valamint az agrártámogatások radikális csökkentésével kellene finanszírozni – hangsúlyozta Hölvényi György. Szavai szerint Soros elképesztő változásokat sürget, amelyek véget vetnének a régió felzárkóztatásának.

Mráz Ágoston Sámuel, Nézőpont Intézet

Soros pálfordulása a migráció ügyében a magyar miniszterelnök igazának közvetett elismerése. A milliárdos az angol népszavazás után döbbenhetett rá, hogy a migráció általa szorgalmazott kritikátlan elősegítése a fő oka a Brexitnek. Elemzése egybevág Orbán Viktoréval, de következtetéseik eltérőek. Soros a nemzetállamok meggyengülésében látta az integráció elmélyítésének lehetőségét. Ezzel szemben Orbán ellenzi a bevándorlást, mert szerinte a nemzetállamok nélkül nem lehet sikeres az európai integráció. Kérdés, hogy a küzdelmében érzett veresége mennyire kényszeríti Sorost saját migrációs politikájának felülvizsgálatára.

Kiszelly Zoltán politológus

Soros György már tavaly szeptemberben közzétett hat pontjában javasolta, hogy az unió vegyen fel hitelt a migránsok ellátására, integrációjára. Igazából nem ez, hanem az Angela Merkellel szembeni kritika az újdonság tőle. Az a baja a német kancellárral, hogy a közös Menekültügyi és Migrációs Ügynökséget nem valósította meg, illetve hogy nem figyel eléggé az uniós közvéleményre, ami mára migránsellenessé vált, ezt bizonyítja a Brexit is. Soros most valójában a Brexit miatt aggódik, mert a britek igazából a migráció miatt léptek ki az unióból, hiszen ők nemhogy az Európán kívülről, hanem az onnan érkező vendégmunkásokat is sokallják.