Mongóliában szeretné megtárgyalni a Fülöp-szigetek Kínával a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteiről hozott hágai döntést. A manilai kormány előzetesen azonban azt kérte, Kína tartsa tiszteletben a választottbírósági döntést.
Kína által épített mesterséges sziget a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein a Fülöp-szigeteki Palawantól nyugatra. Fotó: EPA/RITCHIE B. TONGO/POOL
A Fülöp-szigetek azt kérte Kínától, hogy tartsa tiszteletben a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság döntését, amelynek értelmében Pekingnek nincs történelmi előjoga a Dél-kínai-tenger természeti kincseihez.

Majd Mongóliában megbeszélik

Manila hozzátette, hogy a pénteken kezdődő mongóliai Ázsia-Európa Csúcstalálkozón (ASEM) Perfecto Yasay Fülöp-szigeteki külügyminiszternek lehetősége lesz megtárgyalni a kérdést az értekezleten szintén részt vevő Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel.

“Yasay az ASEM egyik napirendi pontjaként kívánja megbeszélni a Dél-kínai-tengerről szóló vita békés rendezésének lehetőségét a hágai Állandó Választottbíróság döntésének tiszteletben tartása mellett” – írta közleményében a Fülöp-szigetek külügyminisztériuma.

Kína nem fogadja el a döntést, és fenyegetőzik

Peking a választottbíróság keddi döntése után jelezte: sem a testület legitimitását, sem az ítéletet nem ismeri el.
„A dél-kínai-tenger Kínához tartozik” jelentésű feliratot mutat egy férfi a sajtó munkatársának 2016. július 12-én a hágai Békepalota előtt, Fotó: MTI/AP/Mike Corder
Kína óva intett egy esetleges konfliktustól, és azzal fenyegetőzött, hogy légvédelmi övezetet hoz létre a térségben, ahol igazoltatni fogja a külföldi berepülőket.

Aki elnevezte, azé – mondja Kína

Kína azzal érvel, hogy ő fedezte fel, aknázta ki először és adott nevet a Dél-kínai-tengernek. Peking nagyjából teljes egyeduralmat (2,6 millió négyzetkilométert) követel magának a több mint 3 millió négyzetkilométer felületű tengeren.

A Fülöp-szigeteki elnök jó kapcsolatban akar maradni

Rodrigo Duterte új Fülöp-szigeteki elnök jelezte: nem szeretné, ha a Kínával való kapcsolatok ellehetetlenülnének a tengerjogi vita miatt, sőt, a viszony javítására szeretne törekedni. Az Állandó Választottbíróságot még Duterte elődje, Benigno Aquino kérte fel állásfoglalásra a kérdésben 2013-ban.
Fülöp-szigeteki tüntetők transzparensekkel tiltakoznak Kínának a dél-kínai-tengeri területi követelései ellen a Manilától délre fekvő Makati város kínai konzuli hivatala előtt 2016. július 12-én. Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig
A volt amerikai parancsnok akár katonákat is bevetne

Eközben Dennis Blair, a csendes-óceáni amerikai erők volt parancsnoka szerdán egy szenátusi meghallgatáson azt mondta: az Egyesült Államoknak akár katonai erővel is fel kellene lépnie Kínával szemben, hogy megvédje a szövetséges Fülöp-szigetek jogait a vitatott vizeken. Ennek célja nem az lenne, hogy ökölharcba keveredjenek Pekinggel a vitatott Scarborough-szigeteknél, hanem az, hogy meghúzzák azt a bizonyos határvonalat a katonai agressziót alkalmazó ázsiai óriással szemben – tette hozzá Blair.

MTI