Szexuális erőszak miatt indított nyomozást a rendőrség a Balaton Soundon történtek miatt - közölték a fesztivál szervezői csütörtökön a saját közösségi oldalukon.
Ahogy lapunk is beszámolt róla, eszméletlen állapotban lévő lányokat találtak vasárnap hajnalban a Zamárdiban rendezett Balaton Sound egyik fellépője, a kanadai DVBBS öltözőkonténerében. A Bors derítette ki, hogy a hétfői hírekkel ellentétben nem két, hanem hat lány ment szombaton az öltözőbe a formációval és azok kísérőivel. 

A fesztivál szervezői csütörtökön azt írták közleményükben, hogy az események helyszínét a rendőrség átvizsgálta, több jelenlévőt tanúként hallgatott meg. A rendőrség megkeresése szerint a történtek kapcsán szexuális erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás. "Mindez megerősít minket abban, hogy a DVBBS augusztusi fellépése a Szigeten nem vállalható" - tették hozzá. Megjegyezték azt is, hogy a  koncert lemondása nem jelent - nem is jelenthet - állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a történtekért az előadókat terheli-e jogi felelősség, hiszen az események ilyen értelmű tisztázása kizárólag a rendőrség kompetenciájába tartozik.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a honlapján tudatta, hogy "minden körülményt vizsgálnak a Zamárdiban megrendezett fesztiválon történt eset kapcsán".

A rendőrség nyomozása ellenére még mindig nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt a zenekar öltözőjében. Ami biztos: a fiúk a közönség soraiból választották ki a lányokat, akik boldogan mentek fel hozzájuk a színpadra és utána az öltözőbe is. Az Index úgy tudja, a fiatalok a fellépőkkel a backstageben (a kulisszák mögött) folytatták a bulit, fotókat készítettek, pózoltak. Ekkor került elő valamilyen ital, amelynek az üvegét nem látták. Feles pohárban kínálták őket. Azt gondolják, ez az ital volt az, ami a filmszakadást okozhatta. A hat lányból három lett nagyon hamar – percek alatt – rosszul, egyikőjük a vécében rogyott össze, a másik kettő pedig az öltözőrészben hevert, amikor rájuk találtak. A másik három elszaladt – mondta a Borsnak egy szemtanú. A DVBBS tagjai megijedhettek és – annak ellenére, hogy volt foglalt szállásuk - azonnal távoztak.

Szerdán a hvg.hu azt írta az ügyben, hogy a zenekart már a ferihegyi repülőtérről hozták vissza bilincsben Siófokra, a portál szerint ráadásul használt óvszert is találtak a helyszínen, igaz, a rendőrség korábban azt nyilatkozta, hogy nem merült fel nemi erőszak gyanúja.

A rendőrök vasárnap négy, a fesztiválon részt vevő külföldi férfit állítottak elő a helyi kapitányságra, és "kábítószergyanús anyagot" találtak náluk. Hármuknál a kábítószer gyorsteszt pozitív eredményt jelzett, őket kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként, egy embert tanúként hallgattak ki a nyomozók - tették hozzá. Megjegyezték: a férfiak szabadlábon védekezhetnek.

A két kanadai akár évekre börtönbe kerülhet, ha kiderül, hogy ők kínálták meg a lányokat a tudatmódosítóval.– Mindenképpen eljárás indul a fiúk és a lányok ellen is, birtoklásért. Aki kínálta és átadta, az nagyobb bajban lesz. Ez büntetőügyi kategória, 0,5 grammig két év börtön jár érte, nagyobb mennyiségnél viszont 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – nyilatkozta a Borsnak dr. Lichy József jogász. Hozzátette: a zenészek esetében a segítségnyújtás elmulasztása is megállni látszik, hiszen otthagyták a tehetetlen lányokat, ezért két évet kaphatnak. Mivel Magyarországon büntetőeljárás folyik ellenük, többször kell majd megjelenniük kihallgatáson, ahova személyesen lesznek kénytelen eljönni, nem elég, ha ügyvédet küldenek. Ha nem jönnek, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellenük.