Würzburg, München, Ansbach – terror Németországban, amely Franciaországgal szemben is eddig büszke volt integrációs politikájára. A szakértő szerint ideje lenne azt vizsgálni, miért válnak egyre többen ámokfutóvá.
Thomas De Maiziere belügyminiszter nemrégiben kijelentette, hogy a bűnözést, a  pszichotikus betegségeket, a dzsihadizmust, a terrorizmust nem szabad összekeverni; ezek szálai szerinte összegabalyodtak, amelyeket szét kell szedni.

Sajnos azonban tény, hogy a fentiek szervesen összetartoznak; ezt a német vezetés nem hajlandó tudomásul venni és a helyzetet a maga súlya szerint kezelni – jelentette ki Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szakértő azt mondta: a vezető politikusok reakcióból látszik, hogy pszichés betegségekre próbálják rákenni az eseményeket; azt mondják, magányos elkövetőkről, ámokfutókról van szó, valamint hogy nem az Iszlám Állam, hanem Breivik volt a müncheni elkövető példaképe.

Mindebből látszik, hogy súlyos összemosások vannak a kommunikációban, ám ez valószínűleg csupán egy „elegáns álarc” – fogalmazott az elemző.

Miért nem működik az integráció?

Speidl Bianka szerint „az európai vezetőknek fogalmuk nincs az iszlámról”, arról, hogy a muszlimok hogyan gondolkoznak, milyen háttérből érkeznek, mi befolyásolja reakcióikat.

A világ legkiválóbb iszlámtudósait még csak most kezdik megszólaltatni; Bassam Tibi  Németországban élő szír iszlámkutató például a kölni események után azt mondta, ez nyugattal szembeni bosszú megnyilvánulása volt a bevándorló tömeg részéről – emelte ki az elemző.

Káoszkeltés

„Állandó, tudatos káoszkeltés zajlik, amely azt bizonyítja, hogy a karhatalom, a rendvédelmi szervek alkalmatlanok arra, hogy az országot, az állampolgárokat megvédjék” – vélte Speidl Bianka, aki szerint a dizsihadista szervezetek, az Iszlám Állam profitálnak mindebből.

„Azt azonban, hogy miért most lesz mindenki ámokfutó, senki nem vizsgálja” – fogalmazott.

A bevándorlók esetében Speigl Bianka szerint az első generációk nem voltak túlzottan vallásosak, Németországban pedig korábban úgy gondolták, könnyű velük együtt élni.

Ám világszerte elindult egy iszlamizáció, a dzsihadizmus, ez pedig a második-harmadik generációnál csapódott le.

Az unokák ma már vallásosabbak, mint a nagyapák, így egy frusztrált, sokkal vallásosabb tudatossággal rendelkező tömeg érkezik a Közel-Keletről – fűzte hozzá.

Az integráció útja teljes mértékben lehetetlen – fogalmazott Speidl Bianka.