Ausztria felkészült újabb kerítés építésére az osztrák—magyar határon, nagyjából 100 kilométeres szakaszon – adták hírül osztrák lapok Burgenland tartomány rendőrségi szóvivőjének közleményét. Az indoklás: Ausztria nem szeretné, ha készületlenül érné egy esetleges újabb menekülthullám. Az osztrákok kerítésügyi érzelmei nagyot változtak az utóbbi egy évben.
Burgenland tartomány rendőrségi szóvivője szerint a magyar határ melletti 100 kilométeres szakaszon több száz telektulajdonossal írtak alá szerződést, hogy szükség esetén a határt lezáró kerítést építhessenek a területükön. „Ha megnő a menekültek száma, pillanatok alatt felhúzhatjuk a kerítést, mert minden készen áll” – mondta a szóvivő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A kerítés Burgenland északi és déli részén húzódhat 50-50 kilométer hosszan. A tartomány 300 kilométeres határon osztozik Magyarországgal. A többi határszakasz nem igazán alkalmas menekültútvonalnak.

Az intézkedést külső körülmény amúgy nem indokolja: becslések szerint jelenleg naponta 20-30 menekült érkezik Ausztriába Magyarországon keresztül.

Az osztrákok kerítésügyi érzelmei nagyot változtak az utóbbi egy évben.

2015. szeptember 1-jén Werner Faymann akkori osztrák kancellár az ORF-nek nyilatkozva azt mondja: „A határkerítések, mint amilyeneket a magyar kormány épített, nem fogják megelőzni az embercsempészetet, vagy megoldani a menekültügyi válságot.”

2015. szeptember 19-én Werner Fayman akkori osztrák kancellár gyakorlatilag nácinak nevezte az Orbán-kormányt a menekültügyi intézkedések és a kerítésépítés miatt a Spiegelnek nyilatkozva.

2015. október 28-án Werner Faymann akkori osztrák kancellár az alkancellár társaságában bejelenti, hogy „műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak” a határnál a menekültválság miatt. Megszületik minden idők legleleményesebb határzár-definíciója: „kapu oldalsó szárnyakkal”.

2015 novemberétől Ausztria 3,7 kilométeres szakaszon kerítést épített a szlovén határon.

2016. február 16-án a menekültek áradata miatt további tizenkét beléptető pont kiépítését jelentette be Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a stájerországi Spielfeldnél.  Még Tirolban, a Brenner-hágónál is beléptető rendszert terveznek, ám a tiltakozások miatt ez eddig nem valósult meg.

2016.május 9-én váratlanul lemondott összes tisztségéről Werner Faymann osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke.

2016. július 21-én Burgenland tartomány rendőrségi szóvivője újabb 100 km határkerítés építését helyezi kilátásba.