Törökország a rendkívüli állapot bevezetése miatt felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását azokban az esetekben, amelyeknél ez más nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségeivel nem ellentétes – jelentette be a török miniszterelnök-helyettes. A parlament csütörtökön szavaz a rendkívüli állapot bevezetéséről. amely a rendeleti kormányzás mellett jelentős jogkorlátozásokkal jár, így a gyülekezési jog és a sajtószabadság is csorbát szenved.
Numan Kurtulmus rámutatott, hogy Franciaország is pont ezt tette, amikor a novemberben Párizsban elkövetett terrortámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Reményét fejezte ki, hogy mielőbb, egy-másfél hónapon belül meg lehet szüntetni a rendkívüli állapotot, amelyről csütörtökön dönthet a török törvényhozás.

A török miniszterelnök-helyettes csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli állapot révén már 40-45 napon belül olyan eredményeket kívánnak elérni – egyebek között a hadsereg átalakításával -, amelyek nyomán fel is oldhatják az intézkedést. Nem terveznek kijárási tilalmat, de a francia mintához hasonlóan Ankara – csak magára vonatkozóan és átmenetileg – felfüggeszti az emberi jogok európai egyezményét.

Kurtulmus arról is beszélt, hogy a török kormány át akarja alakítani a fegyveres erők szerkezetét.

A török kormányzat a hatalomátvételi kísérletet követően kiterjedt tisztogatásokba kezdett a török hadseregben, az igazságszolgáltatás berkeiben és az állami szférában. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe, függesztettek fel állásából vagy fogtak perbe.

Tovább nő Erdogán hatalma

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapra rendkívüli állapotot vezetnek be Törökországban a múlt hét végi puccskísérlet miatt.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi az elnöknek a rendeleti úton történő kormányzást, és korlátozhatják az állampolgárok alapvető szabadságjogait. Elrendelését a török alkotmány – amelyet a török kormány népszavazás útján akar módosítani – 120-as cikkelye szabályozza, és kiköti, hogy kiterjedt erőszakos cselekmények, a demokratikus rend szétzilálása vagy a közrend szétesése esetén lehet elrendelni az intézkedést, amelynek keretében kijárási, járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést.

A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején.

Ütik a lírát

Újabb történelmi mélypontra került a török líra dollárhoz viszonyított árfolyama, miután Recep Tayyip Erdogan török államfő a csütörtökre virradó éjjel három hónapra rendkívüli állapotot rendelt el a múlt heti puccskísérlet miatt.A puccskisérlet óta öt százalékot gyengült a líra, de a tőzsdén is jelentős veszteségek voltak.

A nap folyamán a szöveget a parlament elé terjesztik. Az intézkedés akkor lép életbe, ha az 550 fős törvényhozásban a képviselők legalább fele mellette szavaz. Ehhez a kormány 317 mandátuma egymagában is elegendő. A tervezetet támogatja a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP). Ez azért figyelemre méltó, mert megfigyelők szerint Erdogan később, a végrehajtó elnöki rendszer elfogadásánál is számít erre a pártra, tekintettel arra, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem rendelkezik az ehhez szükséges kétharmaddal.

A legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor bejelentette, hogy nem támogatja a rendkívüli állapotot.

Török katonákat ítéltek el

Két-két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy görög bíróság azt a nyolc török katonát, aki a múlt hét végi puccskísérletet követően katonai helikopterrel szökött át Görögországba.

A katonákat illegális határátlépésben mondták ki bűnösnek. Az ítélet szerint a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a tényt, hogy fenyegetés elől menekültek.

A pilótát a légi közlekedés szabályainak megsértésével is vádolták, de ebben a vádpontban ártatlannak találták. Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette a bíróság, de a katonák őrizetben maradnak, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják. Törökország a dezertőrök mielőbbi kiadatását követeli Athéntól. A katonák azt állítják, nem vettek részt a puccskísérletben, de félnek a Törökországban zajló tisztogatások miatt.

Bekérették a török nagykövetet Bécsben

Konzultációra bekérette az osztrák külügyminisztérium Törökország bécsi nagykövetét a Törökországban elrendelt rendkívüli állapot miatt – jelentette be Sebastian Kurz miniszter az Ö1 közszolgálati rádió csütörtök reggeli adásában.

„Azt szeretnénk tisztázni Hasan Gögüs nagykövettel, hogy a törökországi helyzet miképpen alakulhat” – mondta a miniszter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata az országba utazó és ott tartózkodó magyarok figyelmét ismételten és nyomatékosan felhívta korábbi utazási tanácsaikra: tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás alatt, tartózkodjanak a részvételtől a tüntetéseken, tömegdemonstrációkon és kerüljék el azok helyszíneit.