Évente 1,4 millió ember halálához vezetne a növényeket beporzó rovarok eltűnése, ehhez pedig alaposan hozzájárulnak a legnépszerűbb növényvédő szerek.
Amerikában pusztulnak, Magyarországon pedig éheznek a méhek. Sajnos ilyen következményekkel jár az a válság, amely a beporzók kihalásával fenyeget. A méhek eltűnése évente 1,4 millió ember halálához vezethetne, mivel világszerte sokkal kevesebb gyümölcs, zöldség és gabona teremne.

Fontos tehát kutatni, hogy mi és milyen mértékben jár hozzá ehhez a folyamathoz. Svájci kutatók most elsőként bizonyították, hogy a mezőgazdaságban népszerű neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerek tényleg ártalmasak a méhekre, méghozzá komoly mértékben. A tanulmány két fontos és megdöbbentő adattal szolgál. Egyrészt azok a hím méhek, amelyeket megfertőznek az ilyen szerek, átlagosan majdnem 40 százalékkal kevesebb élő spermával rendelkeznek.

A szaporodásuk mellett az élettertamuk is veszélyben: a mérések szerint 32 százalékkal rövidül a növényvédőkkel fertőzött méhek élettartama azokhoz képest, amelyek nem érintkeznek ilyen szerekkel. Persze a növényeket is védeni kell, az ördögi körből tehát más szerek kifejlesztésével lehetne kikerülni.