Mégis az Európai Unió tagja maradhat Nagy-Britannia, már 3 millió ember követel új népszavazást. A kinti magyarok félnek a hazatoloncolástól.
Mégis az Európai Unió tagja maradhat Nagy-Britannia, már 3 millió ember követel új népszavazást. A kinti magyarok félnek a hazatoloncolástól.

Rettegnek a Nagy-Britanniában élő magyarok – főleg a kisgyerekes családok –, hogy az EU-ból való távozás után hazaküldik őket a szigetországból. Hiába próbálja több politikus is – köztük London főpolgármestere, Sadiq Khan – nyugtatni a közép-kelet-európai embereket, sokan már más országban folytatnák az életüket.
Szomorú EU-szimpatizáns
Sokan vágynak erre a csókra…

Mi lesz ha menni kell?

A brit Mirror nevű lapnak Szabó Zsóka mesélt a félelmeiről, aki 14 éve él a szigetországban. A 40 éves asszony a húszas évei közepén ment ki Londonba, majd megszületett kisfia, Reece. Az asszony a kisfiú miatt aggódik, ugyanis a gyermek autista, és gondolni sem mer arra, mi lenne velük ha szedniük kellene a sátorfájukat. A kisfiú angolul is nehezen tanult meg, ezért anyja úgy döntött, nem nehezíti gyermeke életét a bonyolult magyar nyelvvel.
15 éve még szerették őket

Zsóka szerint 15 éve még boldogan fogadták az angolok, de ma már elutasítóak azokkal szemben, akik Közép-Kelet-Európából érkeztek a szigetországba. – El tudják képzelni, milyen érzés bevándorlóként élni egy olyan országban, ahol lenéznek minket? – tette fel a kérdést kétségbeesetten az asszony.
Zsóka attól tart, autista gyermekével együtt kitoloncolják a szigetországból
A tagságért tüntető fiatalok

Maradhatnak a britek?

Már 3,2 millióan írták alá Nagy-Britanniában azt az internetes petíciót, hogy írjanak ki új népszavazást az ország EU-tagságáról. Már 100 ezer aláírás elég lett volna ahhoz, hogy a parlament tárgyaljon a kérdésről. A britek kilépési igénye jogi értelemben csak akkor fogalmazódik meg, ha a brit miniszterelnök ezt írásban bejelenti az Európai Unió Tanácsának. Erre azonban a múlt csütörtöki népszavazás eredménye jogilag nem kötelezi sem David Cameron miniszterelnököt, sem a következő kormányfőt – mondta a Borsnak Valki László nemzetközi jogász. Így akár az is elképzelhető, hogy a brit parlament – amelyben többségben vannak a maradáspárti képviselők – még októberig, azaz Cameron távozásáig kiírja az új népszavazást. Valki erre kevés esélyt lát, mert az eredmény politikai szempontból kötelezi a pártokat.