Először betiltotta, majd pár órával később engedélyezte szerdán a francia kormány azt a tüntetést, amelyet csütörtökre hirdettek meg a szakszervezetek. A kormányzati „hátraarcról” az érdekképviseletek adtak tájékoztatást, miután „szoros” egyeztetést folytattak Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel. 
Mint elmondták: lesz vonulás, de a belügyminiszter javaslatára egy lerövidített, 1,6 kilométeres útvonalon lehet majd menetelni a Place de la Bastille-tól a Szajna partjáig. Több mint ötven éve nem tiltottak már be szakszervezeti felvonulást Franciaországban, legutóbb 1962-ben történt ilyen. Akkor a kommunista párt és a mostani tiltakozást is szervező, CGT nevű szakszervezet az algériai háború lezárását követelte. A helyzet akkor annyira elfajult, hogy a megmozdulás feloszlatása során kilencen meghaltak.

Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök napok óta figyelmeztetett, hogy betilthatják a megmozdulást, mert a június 14-i tüntetésen erőszakos incidensek is történtek. Franciaországban a novemberi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely alapján korlátozható a gyülekezési jog. 

Cazeneuve eredetileg azt kérte, hogy ne vonuljanak a tiltakozók, egy adott helyen tüntessenek, de ezt az érdekképviseletek kategorikusan elutasították. Reggel a párizsi rendőr-főkapitányság közleményben tudatta, hogy betiltják a megmozdulást, ami felháborodást váltott ki. A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerőpiaci reformtervei ellen, amelyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt és megkönnyítené a kirúgásokat.