168 millió kiskorú gyermeket dolgoztatnak a gazdaság szinte valamennyi ágazatában az egész világon. Az ENSZ szakosított hivatala a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a probléma különösen égető a dél-ázsiai és csendes-óceáni térségben.
A világ második legnépesebb, 1,2 milliárd lakosú országában hatalmas különbségek vannak az ország hivatalos adatai és az ott jelenlévő civil szervezetek adati szerint. Miközben a kormány szerint 4,4 millió gyerek dolgozik illegálisan, addig nem kormányzati csoportok úgy becsülik, hogy a 60 milliót is elérheti ez a szám. A kontinensnyi országnak 444 millió 17 éves vagy annál fiatalabb lakója van. A becslések közötti nagy különbségek oka elsősorban a gyermekmunkával kapcsolatos, még mindig nagyon puha törvényi szabályozás, amelynek értelmében 15 éves kor felett már legálisan foglalkoztatható bárki, ha pedig ennél fiatalabb a munkavállaló, azt csak akkor büntetik, ha a gyerek az egészségére ártalmas munkát végez.

A gyerekeket Indiában esetenként nagyon veszélyes környezetben, például tűzijátékgyárban vagy bányában foglalkoztatják, de a textiliparban is számos kiskorú alkalmazottat találni.

Indonézia a világ legnépesebb - 240 millió lakosú - muszlim országa. Itt az ENSZ legfrissebb tanulmánya szerint nagyjából 3,1 millió a gyerekmunkások száma, akik elsősorban a termelésben és a mezőgazdaságban, valamint a halászatban dolgoznak. Ezenkívül több százezer egészen fiatal lányt alkalmaznak a háztartásokban, akiknek esetenként akár 100 órát is dolgozniuk kell egy héten. Egyes indonéziai gyerekeket külföldre szexmunkásnak adnak el embercsempész-hálózatok. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet májusban megjelent riportjából pedig az derül ki, hogy több ezer gyerek dolgozik az indonéziai dohányültetvényeken az egészségre rendkívül veszélyes körülmények között.