Létezik egy gyümölcs, amelyben ötszázszor több a C-vitamin, mint a narancsban, és több benne a béta-karotin, mint a répában. Keleten ötezer éve gyógyítanak vele. Mi lehet ez?
A gojibogyót a Tibeti-fennsík és a Belső-Mongólia közötti síkságon termesztik és fogyasztják. A csipkebogyó formájú gyümölcs íze a szárított mazsolára hasonlít. A környéken élő emberek talán ennek is köszönhetik, hogy az átlagosnál sokkal magasabb életkort élnek meg. Nem ritka a 100. születésnapját is megünneplő ember – ezért is hívják a gojibogyót a hosszú élet gyümölcsének. Az itt élők minden nap esznek belőle egy keveset nyersen, de levesekbe, húsok mellé is fogyasztják. Az utóbbi években a nyugati orvoslás is felfigyelt rá, és a rákkutatások során is vizsgálni kezdték gyógyító hatását. 

Mire jó a piros bogyó?

- csökkenti a kismamák reggeli hányingerét
- javítja a magas vérnyomást, beállítja a vércukorszintet
- erősíti az immunrendszert
- gátolja az öregedést, a szabadgyökök kialakulását
- csökkenti a koleszterinszintet
- segít a fogyásban, az anyagcserében
- fokozza a nemi vágyat és a termékenységet
- tisztítja a májat és a vesét

Egy marék vágykeltő

A kínaiak szerint naponta csupán egy maréknyival, vagyis 10-20 grammal nőknél és férfiaknál is remekül szabályozza a szexuális vágyakat. Ehetjük magában édesség helyett, reggelire natúr joghurtba keverve más gyümölcsökkel, de salátákba is keverhetjük, süteménytésztákba is belesüthetjük. Ma már kimérve piacokon is megvásárolható, de élelmiszerüzletekben, bioboltokban is kapható.

Teának is nagyon finom

Rakjunk forró vízbe egy marék gojibogyót, áztassuk néhány percig, majd ízesítsük, mint egy finom teát kedvünk szerint. Forró víz helyett akár zöld teába is áztathatjuk a bogyókat, úgy is nagyon egészséges.