Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az utóbbi két napban mintegy 3500 embernek sikerült elmenekülnie az Iszlám Állam kezén lévő és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők nevű arab-kurd koalíció által ostromlott észak-szíriai Manbidzs városából.
Az emberek az Aleppó tartomány északkeleti részén található Manbidzs környékén, az arab-kurd koalíció fennhatósága alá tartozó területeken kerestek menedéket. Az arab-kurd koalíció egyik illetékese korábban azt mondta, hogy a dzsihadisták azonnal agyonlövik azt, aki megpróbál elmenekülni a városból.

Mindeközben folytatódnak az összecsapások a tartományi székvárostól, Aleppótól 80 kilométerre fekvő város térségében, ahol az Iszlám Állam az utóbbi 24 óra leforgása alatt három öngyilkos merényletet is elkövetett az arab-kurd szövetség állásai ellen. A város elleni döntő ostromot egyelőre elhalasztották a településen élő megközelítőleg százezres létszámú polgári lakosság miatt – írja az MTI.

Amennyiben az arab-kurd erőknek sikerül elfoglalniuk Manbidzsot, akkor elvághatnák a török határtól az Eufráteszig, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az Iszlám Állam utánpótlása, illetve fegyvereseik mozgatása.

MTI