A kiskorúakkal való visszaélésekkel foglalkozó ausztrál bizottságnak több bizonyítéka is van arra, hogy lányok és fiúk is áldozatául estek a brutális beavatási módszernek az évtizedek során. Néhányan még csak 15 évesek voltak ekkor – írja a CNN.
A bizottság két intézetre fókuszál: egy nyugat-ausztrál tengerészkiképző központra és egy victoriai kadétiskolára. Az intézetekben az 1960-as évektől az 1980-as évekig folyt a brutális beavatási szertartás, majd 2000-ben a biztonsági erők kadétjainál visszatért a „hagyomány”.

Összesen 111 áldozat vallott az esetekről, közülük legalább egy tucatnyian fognak bizonyítékot is szolgáltatni a július 1-jéig tartó tárgyalásokon.

„Több alkalommal is az éjszaka közepén kirángattak az ágyamból az idősebbek, és a sportpályára vonszoltak” – mondta egy neve elhallgatását kérő férfi. Mint mondta, ott arra kényszerítették, hogy megerőszakoljon egy másik újoncot, majd őt is többen megerőszakolták az idősebbek közül.
"Abban a környezetben értelmetlen volt az ellenállás. Annyiszor kellett átélnünk a megaláztatást, hogy időközben rájöttünk, hogy nemet mondani is hasztalan, a legjobb megoldásnak a beletörődés tűnt.”"

Több áldozat is beszámolt arról, hogy mikor jelentették a feletteseiknek ezeket az eseteket, akkor nem törődtek velük, vagy megbüntették őket, esetleg közölték, hogy ez mindig is a „beavatási rítus” része volt.

A 65 éves Graeme Frazer elmesélte, hogy amikor 16 évesen, 1967-ben újonc volt a tengerészeknél, három újonc terrorizálta: kirángatták a zuhany alól, megverték és szexuálisan is zaklatták. Az egyikük orális szexre akarta kényszeríteni őt, majd a földre szorították, a nemi szervét cipőpasztával öntötték le, majd egy kemény kefével végigdörzsölték.

„Szégyelltem magam emiatt. Depresszióssá váltam” – mondta

A kérdőíves kutatás egy régóta tartó nyomozás része volt, amely az ausztrál hadseregen belül tapasztalt szexuális visszaéléses eseteket vizsgálja. A hadsereg szóvivője szerint mindannyian együttműködnek a nyomozásban.