Több mint 3,7 millió aláírást szerzett a második népszavazást követelő, a britek EU-ban maradását célzó petíció. Ilyen rövid idő alatt gyanúsan nagy ez a szám.
Többek között a Guardian és a CNET közölte, hogy a petíció aláíróinak jelentős részét nem emberek írták alá, hanem automatizált botokkal hozták létre. Úgy tűnik, hogy az aláírások jó része például egy azóta felszámolódott 4chan üzenőfal címéről jött.

Az IP címek között olyanok találhatóak, amelyek látszólag nagyrészt a Vatikánból (többszöröse szavazat jött innen, mint ahányan összesen a miniállamban élnek), Észak-Koreából, és az Antarktiszról származnak. Meglehetősen könnyű VPN programokkal, proxy szerverek mögül nagy tömegben (ro)botokkal listát aláíratni, különösen, hogy a platformon gyakorlatilag bárki állíthatja magáról, hogy brit állampolgár.

Helen Jones, a petíciós bizottság tagja már nyilatkozott, hogy folyamatosan távolítják el a hamisított aláírásokat: eddig 77 ezer hamisítványtól szabadultak meg. Kérdés, kinek áll érdekében a csalás, vagy ellenkezőleg, a szavazás lejáratása.

Mindenesetre, a szükséges 100 ezer szavazat még akkor is meg lesz, ha minden második-harmadik aláírás hiteltelennek bizonyulna.