A Bibliai özönvíz valós esemény volt, és egy űrbéli jelenség okozhatta, legalábbis ezt állítja az az elmélet, mely szerint az özönvizet, melyet Isten zúdított ránk, egy óriási űrfelhő okozta, mely keresztezte a Föld útját.
Új teória magyarázza a Bibliai nagy özönvizet. Ez az elmélet merőben új megvilágításba helyezi a történelmi eseményt, melyről nem csak a Biblia tesz említést, hanem más történelmi dokumentumok is.

Ma már nem arról folyik a vita, hogy volt-e valaha özönvíz, hanem arról, hogy hogyan is történhetett, vagy ténylegesen milyen természeti jelenség válthatta ki.


Korábbi elméletek szerint az özönvíz alapja lehetett a pleisztocén-holocén becsapódási esemény idején a laurenciai jégtakaró megolvadásával járó nagy árvíz, mely jelentős területeket pusztíthatott el akkoriban.

Ezt megerősíti, hogy számos nép, így több amerikai indián törzs legendáiban közvetlenül a vízözönt megelőző “több napról”, “lehulló csillagokról”, majd az ezt követő sötétségről és nagy áradásról, majd végül egy rá következő hideg időszakról mesél.

Egy új elmélet azonban drasztikus jelenséggel magyarázza az özönvíz létrejöttét.

A teória szerint a Földet egy óriási kozmikus felhő találta el, így jött létre a belőle kicsapódó vízmolekulák trilliói hatására az özönvíz.

Ugyanis a korábbi teóriák csak részben magyarázzák azt, hogy honnan jöhetett ennyi víz, honnan állhatott rendelkezésre nagyon hirtelen, nagyon nagy mennyiségben.

A laurenciai jégtakaró megolvadása csak a vízmennyiség egy részét lenne képes megmagyarázni. Ellenben ha a víz az űrből érkezett, az teljesen beillik az elméletbe.

Az elmélet bár drasztikusan magyarázza az özönvíz lehetséges okát, a tudósok egy része nem tartja kizártnak, hogy ez a jelenség megtörténhetett a múltban.

Bolygónk több ezer évvel ezelőtt egy űrbéli felhőrendszeren haladt keresztül.

Köztudott, hogy fagyos, szervetlen állapotban rengeteg víz található az űrben. Pontosabban fagyott aprócska vízmolekulák. Az ESA Herschel űrteleszkópja nemrégiben annyi vízpárát azonosított egy molekulafelhőben, amivel kétezerszer lehetne megtölteni a földi óceánok medrét.
Ezek tartalmaznak minden összetevőt, ami a miénkhez hasonló bolygórendszerek kialakulásához szükséges. Az egyik ilyen, a földi élet szempontjából alapvető fontosságú komponens a víz, amit már korábban is azonosítottak a Naprendszeren kívül, vízpára és porszemcséket borító jég formájában.

Egy ilyen felhőmasszán haladhatott keresztül bolygónk – vagy maga a felhőrendszer haladt át naprendszerünkön – és az atmoszféránknak csapódó vízmolekulák felolvadtak, majd csapadék formájában jelentkeztek a  felszínen.

Mivel a felhőrendszer, mellyel találkoztunk hatalmas volt, ez hónapokig, akár évekig tartó szüntelen esőt eredményezett, vagy nagy hirtelenjében lezúduló bődületes mennyiségű folyadékot.

Az elmélet szerint azelőtt nem is állt rendelkezésre ennyi víz a bolygónkon, és ha ez az esemény annak idején nem következett volna be, akkor ma vízhiánnyal küzdenénk.