Roger Scruton brit filozófus gondolatai döntően befolyásolták azt a fajta közép-európai "konzervatív forradalmat", amelynek a legegyértelműbb jeleit Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban lehet tapasztalni - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azon a varsói konferencián, amelyen kitüntették a brit filozófust. Erről a külügyi bizottság elnöke hétfőn telefonon tájékoztatta az MTI-t.
Roger Scrutont a Lengyelország - egy nagy terv című konferencián tüntette ki Marek Kuchcinski, a lengyel parlament alsóházának, a szejmnek az elnöke a Lech Kaczynski Alapítvány Bátorság és Hitelesség-díjával. A kitüntetést évente egyszer ítéli oda az alapítvány egy olyan személyiségnek, aki méltó a 2010-ben légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő szellemiségéhez.

Németh Zsolt elmondta, hogy Roger Scruton magyar barátai őt kérték fel a köszöntő beszéd elmondására a díjátadón.

"Tekintettel arra, hogy Scruton talán korunk egyik legjelentősebb konzervatív filozófusa, meggyőződésem szerint gondolatainak hatása lesz Európa jövőjére is, hiszen az említett közép-európai országok közéleti és gondolkodásbeli mintáikkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Európában kialakuljon egy alternatív, konzervatív, a nemzetállamoknak és a nemzeteknek az értékét az európai integrációs folyamatba ágyazni képes megközelítése" - mondta a magyar politikus.

A konferencia tiszteletbeli védnöke Andrzej Duda lengyel elnök volt, és az eseményen jelen volt Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök, a néhai államfő ikertestvére is.

Forrás: MTI