Az Iszlám Állam dzsihadistái tüzet nyitottak a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd milícia ostroma alatt lévő észak-szíriai Manbídzs városából és környékéről menekülő civilekre, több embert megöltek, köztük gyerekeket is.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint több száz ember próbál az Iszlám Állam kezén lévő Manbídzsból és a környékbeli településekről elmenekülni. Főként az Egyesült Államok támogatását élvező SDF által visszafoglalt falvakba igyekeznek.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, a szélsőségesek figyelmeztették a civileket arra, hogy ha elhagyják otthonaikat, nem térhetnek vissza, és ha mégis megpróbálnak, megbüntetik őket. A dzsihadisták tüzet nyitottak a menekülőkre, többe embert megöltek, köztük gyerekeket.

A helyi koordinációs bizottság (LCC) nevű aktivistacsoport is arról számolt be, hogy az iszlamista szélsőségesek Manbídzsból menekülőkre nyitottak tüzet, és tíz embert agyonlőttek – írja az MTI.

Az Aleppó tartomány északi részén fekvő, főleg kurdok által lakott, de az Iszlám Állam által ellenőrzött településekről feltehetően azért fogták menekülőre a helyi lakosok, mert az Iszlám Állam az utóbbi három hétben mintegy 900 embert rabolt el. Serfan Darvis, az SDF szóvivője szerint az emberrablásokat megtorlásként hajtják végre az arab-kurd milícia Manbídzs elleni offenzívájára válaszul.