Gyakorlatilag a továbbjutásért lépett pályára Bernd Storck együttese szombaton Marseille-ben. Az Izland elleni összecsapásra több mint 15 ezer, közel 20 ezer magyar drukker kísérte el a nemzeti együttest, akik fenomenális hangulatot teremtettek a kikötővárosban – már az összecsapás kezdete előtt is.
Storck Fiola Attilára sérülés miatt nem számíthatott, a felcsúti jobbhátvéd posztján Lang Ádám kapott lehetőséget, így pedig középen Juhász Roland lett Guzmics Richárd párja. Juhásznak ez volt a 92. fellépése címeres mezben, amellyel az örökranglista harmadik helyén beérte Fazekas Lászlót, s már csak Bozsik József (101) és a kapuban 105. alkalommal álló Király Gábor van előtte. Az osztrákok ellen gólt szerző Szalai Ádám helyén Priskin Tamás kezdett, az első fordulóban ugyancsak betaláló Stieber Zoltán pedig Németh Krisztiánt szorította ki kezdőből.

Bátran kezdtük a találkozót: az UEFA statisztikái szerint az első húsz percben 69 százalékban volt nálunk a labda, de igazán nagy helyzetet nem tudtunk kidolgozni. Priskin fejese a kapu fölött szállt el, az ezúttal is jobbszélsőként játszó Dzsudzsák Balázs első löketét blokkolták, a második pedig mellé ment.

Aztán a 31. percben egy pillanatra elcsendesült a fantasztikus magyar tábor, amikor Kádár Tamástól játszi könnyedséggel vette el a labdát Jóhann Berg Gudmondsson, aki közelről lőtt, de Király hatalmas bravúrral hárított. Nem sokkal később Kleinheisler László csavart ballal kevéssel a jobb felső mellé.

Hiába támadtunk többet és játszottunk jobban, Izland mehetett boldogan szünetre. A 39. percben Király kiejtette a labdát egy szögletet követően, majd Kádár előtt Aron Gunnarsson homorított nagyot, az orosz Szergej Karaszjov pedig a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Gylfi Sigurdsson magabiztosan bevágta, az izlandiak egygólos előnnyel várhatta a folytatást. 1–0

Ez volt az első Európa-bajnokságon kapott gólunk, amely tizenegyesből született.

Fordulás után is mi voltunk aktívabbak, ami a támadásokat illeti, az első olyan lehetőségünk, amelynél felpattantunk helyünkről a 64. percben adódott, de Nagy Ádám túl sokat hezitált az ötös sarka közelében.

Storck nem várt sokáig: a 67. percben pályára küldte Nemanja Nikolicsot és Böde Dánielt. Utóbbinak ugyebár jó emlékei vannak az északi szigetországokról – októberben Feröer ellen a kispadról beállva duplázott.

Aztán Dzsudzsák kísérletezett kétszer szabadrúgásból, de mindkét alkalommal Hannes Halldórssoné lett a labda. Böde fordulásból lőtt, de lövése gyengére sikeredett.

A hajrában bosszantó hibákat vétettünk, egyre frusztráltabbak lettünk, de erőfeszítéseinknek meg lett a gyümölcse: a 88. percben sikerült egyenlítenünk. Nagy Ádám nagyszerűen passzolt Nikolicshoz a jobbon, akinek centerezését követően Birkir Már Saevarsson saját kapujába juttatta a labdát. 1–1

A magyar válogatott négy ponttal áll az F-csoportban, s nagy esélye van a továbbjutásra. Ha Ausztria nem nyer este Portugália ellen, akkor a mieink legalább a harmadik helyen végeznek, ami kedvező esetben továbbjutást érhet.

A csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik helyezett továbbjut a nyolcaddöntőbe. Jelen állás szerint a legjobb harmadikak a három-három ponttal álló Szlovákia, Észak-Írország páros.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG - F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
IZLAND–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–0)
Marseille, Stade Vélodrome. Vezette: Karaszjov (orosz)

IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson, 67.), B. Bjarnason –  Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 69.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson

MAGYARORSZÁG: Király – Lang, Guzmics, Juhász (Szalai, 85.), Kádár – Gera Z. – Dzsudzsák, Nagy Á., Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics, 67.) – Priskin (Böde, 67.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

G.: G. Sigurdsson (40. – 11-esből), ill. Saevarsson (88. – öngól)