Ha nincs saját kerted, akkor kénytelen vagy boltban vagy piacon megvásárolni a paradicsomot. Nagyon nehéz természetes körülmények között érlelt, vegyszermentes paradicsomot találni. Amióta a bio a divat, sok árus egyből így dicséri a portékáját. De vajon melyik az a paradicsom, amelyiket tényleg nyugodt szívvel megvehetünk?
A génmódosított paradicsomok nagyon ellenállóak, így a világ bármelyik tájáról szállíthatják, hiszen legtöbbjük nem romlik meg, nem megy kárba, megőrzi állagát, és színét is. Ugye ismerős az a paradicsom, amelyik olyan, mintha műanyagból lenne? Aki evett már igazi házi paradicsomot, ezt a fajtát sosem fogja megvenni. Azonban sajnos vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy ilyen a paradicsom: piros, ízetlen, keményhéjú.

Egyes külföldi cégek direkt arra szakosodtak, hogy nekünk paradicsomokat állítsanak elő. Ezek a példányok nagyon ellenállóak, arra vannak kiképezve, hogy megőrizzék állagukat, legalább tíz napig. Onnan lehet felismerni őket, hogy héjuk tökéletes, sima, sehol egy folt, és amikor kettévágjuk a rózsaszínes borítás alatt közvetlenül, egy zöldes keményebb réteg húzódik meg. Valósággal olyan, mintha még lenne egy kérge a paradicsomnak. Ez teszi lehetővé, hogy akár negyven napig is megőrizze frissességét.

A génmódosított paradicsom szép, de teljesen ízetlen. Ha behunyjuk a szemünk szinte mindegy, hogy egy génmódosított almába, vagy paradicsomba haraptunk bele, mivel semmi ízkülönbség nincs köztük.
A jó paradicsom arról is felismerhető, hogy a héja puhább, vékonyabb, és, ha szétvágjuk húsos, leves. Az illata pedig önmagáért beszél. Az ősi paradicsomok sokkal kevesebb termést hoznak, mint a hibrid tövek, ezért sem kedvelik annyira a termelők. A régi paradicsomfajtákból, kb. 4 kg lesz egy tövön, ehhez képest pedig a hibrid úgy önti magából a tökéletes termést, mint egy gyár. Azonban ennek az az ára, hogy rengeteg vegyszerezést igényel, és ezt mi szépen mind megesszük a terméssel együtt.

Az egyik legveszélyesebb gyomirtó a 2, 4-D néven ismert “csodaszer”, amely bár tiltott az Európai Unión belül, egyes termelésekben mégis használják. Ez a stimuláns felhalmozódik a növényben, és nagyobb koncentrációban veszélyessé válik az emberi szervezet számára.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb, ha saját paradicsomot fogyasztunk, ha nincs kertünk, akkor már egy virágládában a teraszon is szép kis ültetvényt létrehozhatunk. A függőleges kertészkedéssel pedig egy család paradicsomszükségletét is könnyedén kielégíthetjük.