Főleg az általános iskolákban, de ott is csak azért, mert már 16 év a tankötelesség korhatára.
A kép illusztráció (Forrás: Thoughtcatalog.com)

Bár a magyar kormány az egyik legnagyobb oktatási sikereként kommunikálja az iskolai igazolatlan hiányzások évek óta tartó csökkenését, ám a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) statisztikájára hivatkozva egészen mást állít.

A kormány ugyanis a családi pótlék folyósítását az iskolába járáshoz kötötte, azaz aki ötven óránál többet hiányzik, attól megvonják az iskoláztatási támogatást. Az adatok pedig látszólag az intézkedés hatékonyságát igazolják: 2011 óta az általános és a középiskolákban évi 29 ezerről 13 ezer alá esett azoknak a diákoknak a száma, akikkel szemben alkalmazni kellett a szankciót. Az Emmi hiányzások iskolatípusonkénti statisztikája alapján azonban kiderül, hogy az általános iskolákban folyamatosan nő az iskolakerülő gyermekek száma.

Az adatok alapján a 2014-2015-ös tanévben már csaknem hatezer diáktól vonták meg a családi pótlékot 50 óránál több igazolatlan hiányzás miatt, miközben egy évvel korábban még csak 5659 gyerektől, a 2012-2013-as tanévben pedig mindössze 5165 diáktól, vagyis két év alatt 20 százalékkal nőtt az általános iskolát mulasztók száma. Magyarul két év alatt majdnem húsz százalékkal nőtt az általános iskolás mulasztók száma, ráadásul minden évfolyamon nőtt az iskolakerülő gyerekek aránya. A hiányzók azonban főként a felső tagozatból, ezen belül is a hatodik és a hetedik osztályból kerülnek ki: a tavalyi tanévben az előbbi évfolyamon 1095, utóbbin 1248 gyerek családjától vonták meg a támogatást túl sok igazolatlan hiányzásra hivatkozva.

A legnagyobb számban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kerülték az iskolát, itt összesen 1555 gyerekkel szemben alkalmazták a büntetést, miközben Tolna megyében csupán 38, ötven óránál többet hiányzó gyereket regisztráltak.

Az igazolatlan mulasztások egyedül a középfokú iskolákban csökkentek, bár ez sem kizárólag a pénzmegvonásnak köszönhető, mivel a kormány 2012-ben 18-ról 16 évre szállította le a tankötelezettség korhatárát, aminek következtében az iskolák megszabadulhattak a problémás gyerekektől, vagy akár a diák maga hagyja el végzettség nélkül az iskolarendszert. Az adatok ezzel kapcsolatban is beszédesek: 2012–2013-as tanévben még 9801 szakiskolás gyerek hiányzott az ilyen intézményekből, 2014–2015-ben már csak 4644. Ugyanezt a tendenciát erősítik meg a közfoglalkoztatotti adatok is: 2013 és 2015 között több mint tizenegyszeresére nőtt a 18 évesnél fiatalabb közmunkások száma, ez 2015-ben 1123 főt jelentett.