Mikor Surányi György neoliberális egykori MNB elnök vezetésével kirabolták az államkasszát, az nem érdekelte, a mára valóban „magyarrá vált” Magyar Nemzeti Bank működése miatt hangoskodó, és „nagyon aggódó” kül-, és belhoni, a háttérhatalmat kiszolgáló kórust – rövid lapszemle
Az 1996 végén végrehajtott és talányosan adósságcsere elnevezéssel illetett húszmilliárd dollár értékű műveletben Surányi György szerint nem történt más, mint hogy az állam az egyik zsebéből a másikba tette át az adósságát.

Boros Imre a jegybank és az állam között végrehajtott műveletet, ahogy akkor is, úgy ma is az MNB évtizedek alatt felhalmozott veszteségei eltüntetésének, illetve a magyar költségvetés, az adófizetők ellen végrehajtott pénzügyi merényletnek tartja.

Surányi arra panaszkodott, hogy az állam miatt kényszerből felvett devizahitelek és a sorozatos forintleértékelések miatt halmozták az MNB könyveiben a leértékelési veszteségeket.

Ebből a kijelentésből logikusan következik, hogy az ellenértékeket devizában le is szurkolta az MNB az államkasszának, miközben az adósság az MNB nyakán maradt. Ebben az esetben helyénvaló lett volna Surányi sajnálkozása.

Boros kérdésére azonban, hogy az MNB által saját nevében felvett, azután államadósságnak minősített devizát annak idején devizában az MNB átutalta-e az államkasszának, az Állami Számvevőszék két vezetőjének annak idején nem volt értékelhető válasza.

„Ezt nem ellenőrizték” – mondták. Semminemű ilyen ellenőrzésre a parlamenttől nem kaptak megbízást. Senkit nem érdekelt tehát a törvényhozók közül, hogy az MNB által saját nevében felvett pénzeknek mi lett a sorsa.

1996-ban a parlament csukott szemmel vett át húszmilliárd dollárnyi új államadósságot. Ezek nélkül, beleértve az eltelt két évtized alatt felhalmozott kamatokat, ma vidáman messze a maastrichti hatvan százaléknál sokkal alacsonyabb szinten állhatna az adósságunk, és a hitelminősítők kénytelenek lennének ránk pazarolni többszörös első osztályú „A” minősítésüket.

Boros néhány kérdést feltenne: Készült-e valaha összeállítás az MNB-ben végzett devizaműveletek eredményéről? Milyen eredménnyel zárultak az MNB külföldi bankvállalkozásai? .Milyen veszteséggel zárt a CW Bank felszámolása, és ki állta a veszteségeket? 

Magyar Hírlap