Ennyivel lesz olcsóbb az élet januártól! – ennyi pénz marad a családok zsebében!
3,1 százalékos gazdasági növekedés és 2,4 százalékos hiány – ezek a büdzsé fő számai. Adócsökkentés, otthonteremtés és a gazdaság élénkítése a költségvetés fő céljai. A kormány tervei szerint az áfa csökkentésekkel 55 milliárd forint maradhat az emberek zsebében. Jövőre több pénz jut az oktatásra és az egészségügyre, de a vállalkozások is több segítséget kapnak.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: az elfogadott költségvetés továbbra is biztosítja a stabil és kiszámítható gazdasági növekedést. Varga Mihály hozzátette: az volt a cél, hogy a jövőben mindenki a lehetőségeihez képest jobban tudjon élni.

Kiemelte, hogy a nyugdíjak változatlanul megőrzik vásárlóerejüket, míg több élelmiszer áfájának a mérséklődése gyakorlatilag egy újabb rezsicsökkentéssel ér fel az idősek számára.

Most már biztos, hogy a baromfi, a tojás és a tej általános forgalmi adója 5 százalékra megy le. Emellett kisebb lesz az internethasználat és az éttermi szolgáltatások után fizetendő adó mértéke is. Számítások szerint ennek köszönhetően 2017-ben 55 milliárd forinttal több pénz marad az emberek zsebében.

Jövőre tovább bővülnek a családi adókedvezmények és az otthonteremtési támogatások. Ez azt jelenti például, hogy egy kétgyermekes családnál, gyermekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege, ezzel a család éves jövedelme további 60 ezer forinttal növekedhet.

A kormány meghirdette az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programjárt. Több mint 200 milliárd forint jut majd a következő évben az otthonteremtés támogatására, így a CSOK-ra, a Nemzeti Otthonteremtési közösségekre, az államilag támogatott kedvezményes hitelekre és a lakás áfa csökkentésre.

A büdzsé szerint több fontos terület is többlettámogatást kap az idei évhez képest. Így például több pénz jut az oktatásra, az egészségügyre, a kultúrára, a sportra, valamint a rendvédelemre és az igazságszolgáltatásra is.

A költségvetésből az is kiderül, hogy tovább emelkednek a közszférában dolgozók bérei. Így például az ápolók, az orvosok, a pedagógusok, a rendőrök és katonák is több fizetést kapnak majd jövőre.

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés nem jó a magyar embereknek, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen dolgozóknak. Tóbiás József a párt elnök-frakcióvezetője azt mondta: azért szavaztak nemmel, mert szerintük az elmúlt időszak bérmegállapodásai csupán visszaadja az oktatásnak és az egészségügynek a korábban elvont százmilliárdokat.

A Jobbik a megszorítások és a helyben járás költségvetésének nevezte a most elfogadott javaslatot. Z. Kárpát Dániel azt mondta: pártja olyan áfa-csökkentést javasolt, amelyik az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek területén is érezhető hatással bírt volna.

A liberális Fodor Gábor azt mondta, hogy a gazdasági stagnálást erősíti ez a büdzsé. A Párbeszéd Magyarországért szerint a 2017-es költségvetés ezermilliárd forintos megszorítást jelent a lakosságnak.