Emelt fővel búcsúzott a magyar válogatott a Franciaországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokságtól. Hiába kapott ki a nyolcaddöntőben 4-0-ra Bernd Storck (53) szövetségi kapitány csapata a világsztároktól hemzsegő, 468 millió euró (148,7 milliárd forint) összértékű játékoskerettel rendelkező Belgiumtól, a szurkolók így is hősként tekintenek a futballistákra és a stábtagokra.
A drukkerek az egész országban úgy ünnepelték az együttest a vereség után is, mintha a mieink megnyerték volna az Eb-t. Hihetetlen és egyben felemelő volt látni a budapesti Nagykörúton sétálva az arcokat, amelyekről önfeledt boldogság sugárzott. Nagyítóval sem lehetett találni kritikusokat, akik esetlegesen az Eb-búcsú miatt fanyalogtak volna.

Ám csodálkozik ezen bárki? Ezt megelőzően 1986 óta, vagyis 30 éve nem voltunk ott egyetlen világeseményen sem. Minden Európa- és világbajnokság nélkülünk zajlott. Kényszerből szurkolhattunk a spanyoloknak, az olaszoknak, a fran­ciáknak, az angoloknak, esetleg a németeknek, de arra vágytunk, hogy mi is részesei legyünk a futballőrületnek. Mindig volt bennünk hiányérzet, amelyet most az Eb-n remeklő magyar válogatott csillapított.

– Nem vagyok szomorú, amiért kiesett a csapat. Egyszerűen egy álom volt számunkra az Európa-bajnokság, csoportelsőként jutottunk be a legjobb tizenhat közé. Csodálatos emlékeim maradnak a magyar válogatott szerepléséről, és arról a fiesztáról, amely az Ausztria, az Izland, a Portugália és a Belgium elleni találkozó után volt Budapesten. Büszkeség most magyarnak lenni – mondta Németh Máté (24), aki a Nyugati pályaudvarnál önfeledten ünnepelte szurkolótársaival együtt a futballistákat.

Az ország számos városában több tízezren nézték kivetítők előtt, kocsmákban a válogatott mérkőzéseit, a játékosok a távolság ellenére is nagyon sok erőt meríthettek ebből.

Együtt buliztak

Közös bulit szerveztek az Európa-bajnokságról hazaérkező magyar labdarúgó-válogatott és a drukkerek számára hétfő estére: lapzártánk után köszöntötték a szurkolók az együttest a budapesti Hősök terén. A magyar szövetség (MLSZ) meglepetésvendégekkel és koncerttel várta a kontinensviadalon remeklő focistákat, valamint a rajongókat.