Nem tartja szükségesnek az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának további lazítását a német Bundesbank elnöke, aki szerint most már a meghozott intézkedések hatását kellene kivárni.
A készpénz szerepéről tartott frankfurti konferenciáján Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke kifejtette, hogy "az aktuális pénzügyi környezetben nincs szükség további lazításokra, sokkal inkább ki kell várni a már meghozott intézkedések inflációs hatását". A német jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy "a mi fogalmaink szerint az árstabilitást azt jelenti, hogy az inflációs célt középtávon kell elérni".

Az EKB márciusban nullára csökkentette az irányadó kamatot és mínusz 0,4 százalékra vitte le a kereskedelmi bankok betéti kamatait a jegybanknál. Eszközvásárlási programjának keretösszegét pedig 2017 márciusáig 1,74 ezer milliárd euróra emelte. Az EKB a múlt héten kezdte meg a szuverén kötvények mellett vállalati kötvények vásárlását is mennyiségi monetáris ösztönző programja keretében.

A túlzottan laza monetáris politika káros mellékhatásai idővel erősödni fognak - figyelmeztetett beszédében Jens Weidmann, megfelelőnek nevezve ugyanakkor a jelenleg alkalmazott expanzív monetáris politikai eszközöket.

Hibás elgondolásnak tartja a Bundesbank elnöke a készpénz felszámolására irányuló törekvéséket. Az 500 eurós bankjegy megszüntetése már kész tény - jegyezte meg -, "de minden más, ehhez hasonló törekvés teljesen elhibázott és aránytalan válasz a zérókamat-környezet által támasztott monetáris politikai kihívásokra".

Az alacsony kamatszinttől az euróövezeti gazdaság növekedési potenciáljának a kiaknázásával lehet elszakadni - hangsúlyozta Jens Weidmann, megjegyezve, hogy a világgazdaság mérsékelt ütemű növekedési pályára állt, még ha dinamikájában el is marad a korábban remélttől. A feltörekvő régiókban a kezdeti lassulás után stabilizálódik a helyzet, Oroszországban veszített erejéből a recesszió, Kína pedig kezd átállni egy szolgáltatás-orientált, belső keresletre támaszkodó gazdasági modellre. Az euróövezet jól kezdte az évet, 0,6 százalékos negyedéves növekedést ért el az első negyedévben az alacsony olajárból és a monetáris lazításból profitáló belső keresletnek köszönhetően.
https://www.bundesbank.de/Redaktion/DE/Reden/2016/2016_06_13_weidmann.html

Forrás: MTI