Brit alattvaló akarta megölni Donald Trump republikánus elnökjelöltet a Las Vegas-i nagygyűlésén. A 19 éves Michael Steven Sandford ellen hétfőn emeltek vádat egy nevadai szövetségi bíróságon.
Sandfordot a Treasure Island Casinóban tartott nagygyűlésen tartóztatták le, miután meg akarta szerezni a Las Vegas Metropolitan Police rendőrének, Ameel Jacobnak a fegyverét, hogy – mint azt az elnökjelölteket is védelmező Secret Service-nek bevallotta – agyonlője Trumpot.

A férfi a nagygyűlésen azzal szólította meg a rendőrt, hogy autogramot szeretne kérni a Trumptól. Amikor a rendőr feléje fordult, megragadta és megpróbálta elvenni tőle a szolgálati fegyverét. A támadót azonnal leteperték és átadták a titkosszolgálat jelenlévő embereinek.

Sandford Joseph Hallnak, a Secret Service különleges ügynökének bevallotta, hogy Kaliforniából utazott a szomszédos Nevada államban lévő kaszinóvárosba, kifejezetten azért, hogy meggyilkolja Trumpot.
Hangulat a Treasure Islandben

Június 16-án érkezett Vegasba, és a Battlefield Vegas lőtérre ment, hogy megismerkedjen a lőfegyverek használatával egy nappal a gyűlés előtt. Állítása szerint életében először ott sütött el tűzfegyvert, egy 9 mm-es Glockot, körülbelül húsz alkalommal.

A gyanúsított Jason Swierkowski különleges ügynöknek elmondta: egy éve tervezte már, hogy megöli Trumpot, de most döntött amellett, hogy megkísérli, mert immár elegendő önbizalmat érzett hozzá. Ha szabadlábon lenne, újra megpróbálná. Számított arra, hogy esetleg nem sikerül a dolog, így előre meg is váltotta a jegyét Phoenixbe, Trump kampánykörútjának következő állomására.
A rendőrség könnyűszerrel megfékezte az amatőr próbálkozást

Most kiderült, hogy brit jogosítványa van és mintegy másfél éve él az Egyesült Államokban. Előbb a New Jerseyben lévő Hobokenban lakott, később átköltözött Kaliforniába, Ontario és San Bernardino térségébe. A keleti és a nyugati part között saját kocsijával, egy 2007-es fekete BMW 328i-vel utazott. Az ügyészég később közölte, hogy a támadó brit állampolgár. A vízuma rég lejárt, illegálisan tartózkodott az ország területén.

A hatóságok elutasították az óvadék ellenében való szabadlábra helyezését, mert Sandfordot veszélyesnek tartják, és fennáll annak a lehetősége, hogy meg próbálna szökni. A szövetségi őrizetben lévő brit június 20-án jelent meg először a bíróság előtt rövid időre, ahol ifj. George Foley bíró ismertette vele jogait és a vádat, valamint védőt rendelt ki mellé. A hatóságok azóta hivatalosan értesítették a fejleményekről a brit konzulátust.

Stanford előzetes meghallgatását július 5-én tartják. Ha bűnösnek találják magánterületen elkövetett erőszakos cselekmény vádjában, akár több mint tíz év börtönbüntetésre és 250 ezer dolláros bírság megfizetésére ítélhetik.
Korábban is megpróbálták már eltenni láb alól

Nem ez az első alkalom, hogy a választási kampányban Donald Trump életére törnek. A múlt héten Houstonban tartóztattak le egy trumpos pólóban lévő, de felfegyverzett embert. Márciusban Thomas Dimassimót tartózatták le az ohiói Daytonban, aki felrohant a színpadra, miközben az elnökjelölt beszélt. Trump később azt állította, Dimassimo kapcsolatban állt az ISIS-szel, amire nem találtak bizonyítékot. A férfi állami és szövetségi vádakkal néz szembe Ohióban.

Szintén márciusban, az észak-karolinai Fayetteville-ben John McGrawt fogták le, miután ököllel megütött egy fekete férfit.

Trump védelmét a Secret Service látja el, a Politico szerint azonban a milliárdos fenntart egy magán testőrgárdát is, akik civilben járnak-kelnek a gyűléseken és szemmel tartják a tiltakozókat.