Tíz belvízvédelmi szakaszból nyolcon kellett elrendelni készültséget Békés megyében a vasárnap és hétfőn hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt.
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményében azt írta: hat szakaszon elsőfokú, két szakaszon (a Kettős-Körös jobb partján és a Hosszú-foki szakaszon) másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Hétfőn Mezőgyánban 92, Méhkeréken 57,7 milliméternyi, kedden Békésnél 34,6 milliméternyi csapadék esett. Az előző húsz év júniusának csapadékátlaga 63 milliméter, amiből látható, hogy egy nap alatt Mezőgyán térségében másfél havi csapadék esett le.

A határ menti nagy mennyiségű eső és jég túlterhelte a csapadékvíz-elvezető rendszereket. A csatornákban lévő növények akadályozták a vízlevezetést, ezeket most eltávolították.

A sok eső a már amúgy is vízzel telített talajon fent maradt, több terület is víz alatt van. A Kövizig területén az elmúlt 24 órában 23 szivattyútelep üzemelt, próbálják eltávolítani a vizet.

Az eső miatt a Körösök hegyvidéki területeiről több kisebb árhullám indult el, amelyek a magyar folyószakaszokon futnak egymásba, és várhatóan első fokot megközelítő tetőző vízszinteket eredményeznek a Fekete- és a Kettős-Körösön.