A közhiedelemmel ellentétben a mai tizenévesek sokkal kevesebbet dohányoznak, kevesebb alkoholt isznak és kevesebbszer szexelnek, mint akár a tíz, húsz, harminc évvel ezelőtti tinédzserek - azaz a szüleik.
A középkorúak és az idősek kedvelt szokása, hogy a fiatalokat szidják. Már 2500 éves római falakon is találtak a fiatalságot szapuló, ókori feliratokat. Ma pedig nincs olyan nap, hogy a közösségi oldalakon ne tűnne fel a hírfolyamokban egy bejegyzés, aminek azzal a két mondattal össze lehetne foglalni a mondanivalóját, hogy:

A mai fiatalok semmirekellőek. Bezzeg az én időmben...!

Nos, kiderült, hogy ez egészen egyszerűen nem igaz. Az Egyesült Államok szövetségi kormányának Betegségfelügyeleti- és megelőzési Központja kétévente átfogó felmérést készít a tizenévesek egészségi állapotáról és életmódjukról. Több mint tízezer diákot kérdeznek meg minden második évben többek között arról, hogy mennyit isznak, dohányoznak és szexelnek.

A tizenéveseket 1991 óta vizsgálják, tehát az adatok az 1972-es születésűektől kezdve állnak rendelkezésre. Ezekből az derül ki, hogy a mai tizenévesek sokkal jobban viselkednek, mint a szüleik vagy az idősebb testvéreik. Tulajdonképpen a 181 oldalas tanulmány alapján azt lehet megállapítani, hogy a mai fiataloké az elmúlt évtizedek legjobban viselkedő generációja.

A tizenévesek szexuális szokásairól például az derül ki, hogy a húsz évvel ezelőtti tinik 54,1 százaléka már nem volt szűz, mire a 20-as éveibe lépett. Két évtizeddel később ez az arány 10 százalékkal alacsonyabb volt. Ráadásul azok közül, akik szexelnek, sokkal többen védekeznek. Igaz, erről csak 2011 óta vannak adatok, de azok azt mutatják, hogy már az elmúlt négy évben is 15 százalékkal nőtt a védekezők aránya.

A legszembetűnőbb a dohányzás csökkenése a tizenévesek között. Míg 1995-ben a tinédzserek több, mint egyharmada cigarettázott rendszeresen, addig ez a szám 2015-re tíz százalékra esett vissza. Az már jobban aggasztja a szakembereket, hogy 44,9 százalékuk már kipróbálta az e-cigarettát. Ez ugyan nem olyan káros az egészségre, mint a dohányzás, de azért még mindig egészségtelenebb, mintha egyáltalán nem használnának ilyen készüléket.

A mai tinik jobbak, mint a szüleik

A kutatásból az is kiderül, hogy a mai középkorúak sokkal erőszakosabbak voltak, mint a gyerekeik. Amíg 1991-ben a gyerekek 42,5 százaléka verekedett már, addig ez csak 22,6 százalékukra volt igaz tavaly. Tehát a gyerekek háromnegyedének nincs semmilyen erőszakos tapasztalata húsz éves koráig az USA-ban. Annak ellenére, hogy a hírek állandóan különböző iskolai lövöldözésekről szólnak, 1993-ban majdnem háromszor annyian (11,8 százalék) vittek fegyvert a gyerekek az iskolába, mint tavaly (4,1 százalék).
Arról, hogy a média hogyan formálja rossz irányba az emberek tájékozottságát, mindent elmond, hogy 2013-ban megkérdezték az embereket, szerintük nőtt vagy csökkent a teherbe eső tizenéves lányok száma. A válaszadók fele mondta azt, hogy nőtt, míg csak 18 százalékuk válaszolta azt, hogy csökkent. Az igazság pedig az, hogy drámaian csökkent. 1991-ben ezer tizenéves lány közül 61,8 esett teherbe, 2014-ben már csak 24,2. Tehát a mai gyerekek nem csak jobban, de sokkal felelősségteljesebben is viselkednek, mint a szüleik.

A kutatás eredményei nagyon biztatóak a szakemberek szerint, de azért van néhány terület, ami aggodalomra ad okot az Egyesült Államokban. Az e-cigarettázás mellett ilyen például az, hogy a gyerekek egyre kevesebb zöldséget esznek, és egyre több időt töltenek a számítógép előtt – írja a Vox magazin. Ezzel is összefügghet az, hogy egyre nagyobb közöttük az elhízottak aránya. Ezen kívül még egy dolog aggasztja nagyon a kutatókat. Amikor rákérdeztek a fiatalok vezetési szokásaira, kiderült, hogy 41 százalékuk írt már üzenetet vagy e-mailt vezetés közben. Ez nagyon rossz arány, még akkor is, ha a biztonsági övet már 93 százalékuk bekapcsolja, amikor autóba ül.

A tavalyi év legmegrázóbb kampányfilmje a vezetés közbeni üzenetküldés következményéről: