Július 4. és augusztus 4. között összesen tíz koncertre várják a nagyérdeműt Budapest egyik legvarázslatosabb történelmi emlékhelyére, a Vajdahunyadvárba. Vájtfülűek előnyben: komolyzene, első osztályú cigányzene, egy kis pop zenével és további unikumnak számító előadókkal. A szimfonikus zenekarok mellett, a magyar világsztár Roby Lakatos, a Budapest Bár, Orosz Zoltán és Borbély Mihály, Polyák Lilla és Wolf Kati valamint a 100 Tagú Cigányzenekar estéin vehetünk részt.  Kihagyhatatlan élmény!   
Az idén negyed évszázados jubileumát ünneplő rendezvénysorozat egy valódi reneszánsz udvarba invitálja a zenekedvelő közönséget. A fesztivál estéin a Vajdahunyadvár Károlyi udvarában az igényes muzsika és a történelemi környezet egységbe forrásának lehetünk tanúi. A béke szigete vár mindenkit a városi nyüzsgés kellős közepén! A fesztivál egyediségét a koncertek helyszínéül szolgáló különleges szépségű épületegyüttes és a zene egymásra hatása, az a szavakkal nehezen kifejezhető hangulat adja, mely nem csak itthon, hanem Európában is egyedülállónak tekinthető.
A nyitány - a helyszín hangulatához hűen - egy "Romantikus Est" lesz Rossini és Mendelssohn remekműveivel a Szent István Király Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. A komolyzene szerelmeseit júliusban még a MÁV Szimfonikus Zenekar „Beethoven estje”, a Magyar Virtuózok  Kamarazenekar „Barokk estje”, a Mendelssohn Kamarazenekar "Szerenád estje", illetve augusztus 1-jén a Budapesti Vonósok előadása várja. Az idei felhozatal igazi gyöngyszemeket is tartogat: a magyar származású világsztár Roby Lakatos ezúttal a hazai közönségnek mutatja be a hegedűművészet határtalanságát. A virtuóz művész produkciójában a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika keveredik egyedi, formabontó módon. A zenei csemegék között szerepel Orosz Zoltán és Borbély Mihály koncertje, harmonika és fúvós hangszerek találkozása. Zenéjükben a jazz, a világzene, az argentin tangó és a balkán muzsika egészen különleges, új értelmezést nyer. A repertoárból természetesen nem hiányozhat hazánk egyik legsikeresebb zenei produkciója, a Budapest Bár sem - a közreműködők sorában többek között Kiss Tiborral és Mező Misivel. Július 25-én szívet melengető filmslágerek, kuplék, táncdalok és egyéb híres nóták feldolgozását élvezhetjük mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében.
A könnyedebb műfajok kedvelőiről se feledkeztek meg a szervezők; július 28-án Polyák Lilla és Wolf Kati előadásában a legnagyobb világslágerek csendülnek fel ebben az egyedülálló környezetben. Végül, de nem utolsósorban a fesztivál záróakkordja a 100 Tagú Cigányzenekar estje lesz.
A Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál különlegessége még, hogy a koncertek alkalmával a közönség számára megnyitják az egyébként nem látogatható román kori kerengőt. A Millenniumra épült Vajdahunyadvár - Budapest egyik legnagyszerűbb turisztikai látványossága - július 4-e és augusztus 4-e között ismét a társasági élet aktív központjává válik!

Vajdahunyadvár. Sziget a szárazföldön. Bensőséges határok egy határtalan világban.

***

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Vajdahunyadvára, Károlyi udvar
Július 4., 7., 11., 14., 18., 21., 25., 28.,
Augusztus 1., 4.


***
PROGRAM

25. Jubileumi Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 2016


2016. július 4. 20:30 (esőnap július 5. 20:30)
Jegyár:  3500 Ft
Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Záborszky Kálmán
Közreműködik: Szabadi Vilmos (hegedű)
„Romantikus est”
Rossini: Tell Vilmos – nyitány
Mendelssohn: d-moll hegedűverseny
***
Mendelssohn: A-dúr „Olasz” szimfónia, Op. 90

2016. július 7. 20:30 (esőnap július 8. 20:30)
Jegyár:  3500 Ft
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Kollár Imre
Közreműködik: Jandó Jenő (zongora)
„Beethoven est”
Beethoven: Egmont-nyitány Op. 84
Beethoven: c-moll zongoraverseny Op. 37
***
Beethoven: VII. A-dúr szimfónia Op. 92

2016. július 11. 20:30 (esőnap július 12. 20:30)
Jegyár: 3500 Ft
Magyar  Virtuózok  Kamarazenekar
Művészeti vezető és közreműködik: Szenthelyi Miklós (hegedű)
Hangversenymester: Oszecsinszki Román
„Barokk est”
Vivaldi: G-dúr szimfónia RV. 149
J.S.Bach: d-moll versenymű két hegedűre és vonósokra BWV. 1043
J.S.Bach: D-dúr versenymű három hegedűre és vonósokra BWV. 1064
***
Mendelssohn: D-dúr vonósszimfónia
Rossini: G-dúr szonáta No.1.

2016. július 14. 20:30 (esőnap július 15. 20:30)
Jegyár: 3500 Ft
Mendelssohn Kamarazenekar
Művészeti vezető és közreműködik: Kováts Péter (hegedű)
„Szerenád est”
Boccherini: Éjszakai őrjárat Madridban Op. 30 No. 6.
Dvořák: E-dúr szerenád Op. 22
***
Csajkovszkij: Vonósszerenád Op. 48