A Déri Múzeumba ezen a napon mesés keretbe illesztve ismerkedhetnek a gyerekek a környezetvédelemmel. Hét állatka szorul majd a segítségükre.

Csak azok tudnak rajtuk segíteni, akik végigjárják a múzeum kiállítótereit, és megtalálják az elrejtett útmutatásokat.

Megtudják miként segítsenek a katicán, a makákón és társaikon, miközben környezetünk védelemről is sokat megtanulhatnak.

Szervesen kapcsolódik ehhez a programhoz a másik helyszín, a MODEM múzeumpedagógusainak foglalkozása, ahol az újrahasznosítás lesz a jelszó. A gyerekek megtanulhatják, mennyi kincs hever körülöttünk, amely csak arra vár, hogy új feladatot kapjon, hogy újrahasznosítsuk. A gyerekek a MODEM-ben PET-palackból babát és más figurákat, papírgurigából világcsövet, réges-régi molinóból pedig szemüveg- vagy telefontokokat.

Az együttműködés jegyében a gyerekeknek és a szülőknek könnyebb lesz a közlekedés a MODEM és a Kölcsey Központ között, a két intézmény ugyanis „egybenyitja” tereit erre a napra. A MODEM belső kertjében a kicsik 10–12-ig  különleges kutyákkal is találkozhatnak. A labradorok sérült gyerekek terápiás kezelésében játszanak fontos szerepet.