Megjelent a Kommentár folyóirat új száma; került bele többek között tanulmány a diktatórikus szocializmusról Schlett István politológus tollából, elemzés az amerikai millenniumi generációról a Heti Válaszban is rendszeresen publikáló Stumpf Annától és egy terjedelmes vita a multikulturalizmusról Egedy Gergely történész és Janan Mirwais kabuli jogász doktorandusz részvételével.
Utóbbit szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani. Egedy Gergely A multikulturalizmus kihívása: értjük-e Európát? című tanulmánya összefoglalja a tárgyban keletkezett fontosabb, de az értő közönség előtt talán kevésbé ismert írásokat, majd megfogalmazza az európai értékrelativizmus és a kulturális érzékenyítés kritikáját. Idézünk:

„Konzervatív nézőpontból bőven lehet okunk a mai nyugati multikulturalizmus elutasítására […] A kultúrák egyediségének gondolata készséggel elismerhető, de a kultúrák egyenlőségének megvalósítása nemcsak lehetetlen, de nem is kívánatos. A konzervatívok nem ellenségei a kulturális sokféleségnek, de az arányok és mértékek e tekintetben is kulcsfontosságúak […] Idegenek befogadásáról csak olyan politikai közösség tud felelősen dönteni, amely hisz abban, hogy lehetséges a közös értékekre támaszkodó kollektív identitás; nagyvonalúság gyakorlására, türelem tanúsítására csak ilyen közösség képes.”

Egedy teljes írása és Janan Mirwais „A kérdés nem az iszlám radikalizációja, hanem a radikalizmus iszlamizációja” mottóra (Olivier Roy) készült cikke a Kommentár 2016/2-es számában olvasható.