Anders Behring Breiviket 21 évi szabadságvesztésre – a Norvégiában kiszabható legnagyobb büntetésre – ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül agyonlőtt fiatalokat egy táborban.
A neonáci nézeteket valló tömeggyilkos most pert nyert a norvég állammal szemben, mert megsértették az emberi jogait. Az ítéletet, amelynek értelmében a norvég államnak kell állnia Breivik 331 ezer koronára – csaknem 10 millió forintra – rúgó perköltségeit, a következőképpen indokolta a bírónő:

„Demokratikus államban az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték. Ez mindenkire vonatkozik, terroristára és gyilkosra egyaránt” – hangoztatta Helen Andenaas Sekulic bírónő.

A sanyarú, borzasztóan nehéz körülmények között tengeti börtönéveit Breivik. Három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat,könyveket olvashat, sőt karácsonykor részt vehetett egy mézeskalácssütő versenyen is.

Az eset annak a függvényében különösen érdekes, hogy a Norvég Gyermekvédelmi Szolgálat, a Barnevernet, még novemberben elvette egy keresztény családtól öt gyermekét (beleértve egy kisbabát) azzal a váddal, hogy „radikálisan keresztény” módon nevelik őket.

Ezek szerint, a bírónő szavaival élve egy „demokratikus államban” egy tömeggyilkosnak mindent lehet, még annál is többet, de aki keresztény módon szeretné nevelni a gyermekeit, attól el is veszik a srácokat.
Ez Norvégia.

Forrás: magyaridok.hu