A migrációval kapcsolatos politikai nézőpontot le tudjuk egyszerűsíteni a kirekesztés vagy integrálás kettősségére. Voltaképp létezik a legtöbb ember lelkében egy vágy, hogy bár csak ne volna ez a migrációs válság. Akad persze néhány „elvetemült”, aki örül ennek, akár mert politikai tőkét kovácsolhat belőle, akár mert egyszerűen semmi veszélyérzete nincs, akár mert jóhiszeműen az Amerikai Egyesült Államokat pozitív modellnek tartja. Ám a legtöbben a migrációban látják a népvándorlásvonást, és a legtöbben látják, hogy ez válság. Függetlenül attól, hogy konzervatívok vagy liberálisak, jobboldali vagy baloldali szavazók.
Van egy elképzelés arról, hogy mi magyarok különösképp bezárkózók vagyunk, és nagyon negatívan viszonyulunk ehhez a válsághoz, vagyis a kirekesztés pártján állunk. Az igazság azonban az – és nem is értem, hogy ez miért nem lett még kihangsúlyozva magyar nyelven is a TÁRKI kutatásból -, hogy a nemzetek közti összehasonlításban a magyaroknál sokan jóval negatívabban állnak az Európán kívül érkezettekhez.

Az Európán belüli mocorgás lehetőségéről már nem is beszélve (ld. TÁRKI 19.oldal). Ez azonban nem jelenti azt, hogy pozitívan állnánk hozzá, nem, mi is negatívan állunk, csak hát 10 százalékkal kevésbé vagyunk elutasítók, mint a csehek, aztán jönnek a lettek, a görögök a szlovákok stb. Sőt, ebben a sorrendben csökken is a különbség, míg például az olaszok és a magyarok elutasítása közt már nincs különbség.

Sőt, ami a háborús övezetekből érkező menekülteket illeti, a tekintetben még Orbán Viktor is mindig amellett érvelt, hogy rajtuk segíteni kell, és a TÁRKI szerint is például a szlovákok 63 százaléka vélte úgy, hogy nem kéne őket segíteni. (A magyarok és a lengyelek attitűdjeiket illetően a legsegítőkészebbek voltak. A szlovákok kétszer olyan elutasítók a legrászorultabbakkal szemben, mint a magyarok)

Természetes, hogy nem akarunk magunknak fölösleges problémákat, csak hogy megint az a kérdés, hogy ki tudjuk-e rekeszteni őket, vagy pedig egyszerűen itt vannak. Ezúttal nem fizikai értelemben, mint amikor átvonultak rajtunk, hanem jogi értelemben. Mert ha itt vannak az EU-ban, és mi is az EU-ban vagyunk, akkor itt vannak nálunk is.

forrás: 24.hu