Különös egybeesést vett észre a NASA. A LIGO kutatóközpontban szeptember 14-én észlelték először a gravitációs hullámokat, amivel sikerült igazolni Albert Einstein sejtését. A NASA ma bejelentette, hogy – kevesebb mint fél másodperccel a hullámok után – az egyik teleszkópjuk ugyanonnan gyenge gamma-sugarakat fogott be. A két eseménynek nagy valószínűséggel köze van egymáshoz. Ha ezt igazolják, akkor annak óriási jelentősége lehet.
2015. szeptember 14-én igazolták a gravitációs hullámok létezését. Ekkor sikerült először gravitációs hullámokat az erre a célra tervezett műszerekkel közvetlenül is észlelni, amelyeket két, a Földtől 1,2 milliárd fényév távolságra lévő fekete lyuk összeütközése okozott.

A NASA azonban egy érdekes, a gravitációs hullámokhoz kapcsolódó bejelentést tett: kevesebb mint fél másodperccel azután, hogy észlelték a gravitációs hullámokat 2015. szeptember 14-én, a NASA Fermi-teleszkópja elkapott egy gyenge jelet a világűrnek ugyanazon régiójából.

A jel egy gamma-sugár volt, amely ugyanott jöhetett létre, ahol a gravitációs hullámok is keletkeztek. Ez azért fontos, mert ezek szerint a fekete lyukak ütközése és összeolvadása nem csak gravitációs hullámokat kelt, hanem fényhatással is járhat.
A gamma-sugarak észlelése azért fontos a fekete lyukak összeolvadásából, mert eddig úgy véltük, hogy az egyesülés „tisztán”, bármilyen fényhatás nélkül megy végbe - olvasható a NASA honlapján.
Egyelőre annyi biztos, hogy a két eseményt nagyon rövid időn belül, ugyanabból az irányból észlelték. Felmerül a kérdés, hogy mekkora az esély arra, hogy a gravitációs hullámok és a gamma-sugarak észlelése két egymástól független esemény. Az összefüggést még nem sikerült hivatalosan igazolni, de a kutatók szerint csak 0,2 százalék az esély arra, hogy az események láncolata véletlen egybeesés, és a két észlelésnek nincs köze egymáshoz.

Mi a felfedezés jelentősége?Ha az összefüggést sikerül bizonyítani a két esemény között, akkor a gamma-sugarak segítségével nem csak a gravitációs hullámok forrását lehet majd pontosabban meghatározni, hanem az univerzum fizikai törvényszerűségeit is segít jobban megérteni.
A gravitációs hullám kutatói eddig egy igen nagy területen próbálták felfedezni a hullámok forrását, ezt a területet sikerült most leszűkíteni a kétharmadával.

Ugyanakkor az esetleges összefüggés nem csak a gravitációs hullámokkal kapcsolatos kutatásokat könnyíti meg, hanem új kérdéseket is felvet.

Hogyan szabadulhat ki fény a fekete lyukakból?A tudósok szerint jelenleg két lehetőség van. A kényelmesebb elgondolás szerint a gamma-sugárnak semmi köze nincs a gravitációs hullámokhoz és a fekete lyukak ütközéséhez.

A másik elképzelés szerint viszont a lyukak ütközése mégis járhat fényhatással, ami viszont alapjaiban bolygatja meg a fekete lyukakról alkotott eddigi képet. Ennek oka, hogy a fizika jelenlegi állása szerint a fekete lyukak mindent elnyelnek, és onnan még a fény sem szabadulhat ki. Ahhoz, hogy a gamma-sugárzás létrejöjjön, valamilyen gázra szükség van, márpedig az épp egyesülő fekete lyukak minden gázt el kellene nyeljenek.

Ha az esélyeket nézzük, akkor valószínű, hogy valahogy az egyesülés fényhatással is járhat, ami miatt azonban újra kell gondolni azokat a törvényeket, amelyeket azzal kapcsolatban alkottak, hogy mit és mikor nyelnek el a fekete lyukak.

Forrás: faktor.hu