Pogátsa Zoltán Magyarország politikai gazdaságtana című munkája, valamint Jeszenszky Géza saját külügyminiszteri tevékenységét összegző kötete is szerepel az Osiris Kiadó újdonságai között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Gyurgyák János, a kiadó vezetője az MTI-nek elmondta: rendkívül fontos munka Pogátsa Zoltán legújabb kötete, amely várhatóan komoly vitákat fog szülni. A szerző az elmúlt 20-30 év magyar gazdaságtörténetének elemzésén és összefoglalásán túl amellett érvel, hogy Magyarország számára az elmúlt évtizedekben uralkodó angolszász típusú neoliberális helyett jóval kedvezőbb választást jelentett volna a skandináv kapitalizmusmodell.

A kötet szakmonográfia-jellege mellett egyben vitairat is, hiszen Pogátsa Zoltán arról értekezik, hogy még most is van lehetőség átállni az északi modellre - fűzte hozzá Gyurgyák János, aki kiemelte azt is: a szerző a politikai gazdaságtan érvényességéhez visszatérve túllép a neoliberális elképzelésen, amely a gazdaságot minden mástól, így a politikától is független szféraként határozza meg.

A kiadóvezető beszélt arról is, hogy a közeljövőben szeretnének vitát rendezni a kötetről, a nyilvános eseményre a magyar politikai oldalak legfontosabb gazdaságpolitikusait hívnák meg.

1990 és 1994 közötti saját külügyminiszteri tevékenységét összegzi új könyvében Jeszenszky Géza, aki a Kísérlet a trianoni trauma orvoslására című kötetben arról ír, hogy a rendszerváltozás utáni első szabadon választott kormány miként törekedett baráti viszony kialakítására az összes szomszédos országgal, miközben igyekeztek támogatni a Kárpát-medence magyar kisebbségeinek küzdelmét az autonómiáért - mondta el Gyurgyák János. Jeszenszky Géza az Antall-, majd a Boross-kormány szomszédság- és nemzetpolitikája bemutatásakor egyebek mellett a saját birtokában lévő dokumentumokra és emlékeire támaszkodik.

Az Osiris vezetője nagyon vitatható könyvnek nevezte Szabó Márton Diszkurzív politikatudomány című kötetét, amely a politika elemzésének egy alternatív, posztmodern módja mellett érvel. Gyurgyák János úgy fogalmazott: Magyarországon ritka, hogy egy kiinduló gondolatot - jelen esetben a politika interpretatív jellegének hangsúlyozását - valaki olyan következetesen vigye végig egész elemzésén, mint ahogy azt Szabó Márton teszi nagyszabású monográfiájában.

Megjegyezte: az egy új szemléletű politikatudomány kialakítására törő kötet hét részben és harminchárom fejezetben mutatja be a politika minden fontos területét, a politikai tényektől és cselekvésektől a szervezetekig és intézményekig.

Elmozdulások címmel jelenik meg az Osirisnél Takáts József eszmetörténész új válogatáskötete, amelyben az idén Artisjus Irodalmi Díjjal kitüntetett szerző több műfajban, például naplójegyzet, esszé, előadás, úti levél és kritikai tanulmány formájában született irodalomtudományi és más írásai olvashatóak.

A kiadó ünnepi kínálatát gazdagítja Romsics Ignác történész angol nyelven írt rövid Magyarország-története is. A gazdagon illusztrált kiadvány elsősorban a hazánk történelme iránt érdeklődő szélesebb külföldi közönséget, turistákat célozza meg - mondta Gyurgyák János.

Az Osiris új köteteit a szerzők jelenlétében pénteken délután mutatják be a Könyvfesztivál helyszínét adó Millenáris parkban.

Forrás: MTI