Az értelmiségre általában akkor figyel egy párt, ha ellenzékben van – mondja Jankovics Marcell rendező, grafikus, író. A Magyar Művészeti Akadémia alelnöke szerint a hazai kulturális élet megosztottsága csupán néhány száz embert érint. Nagyinterjúnk a megújult Heti Válaszban.
„A polgári konzervatív oldal nyitottabb képviselői közé sorolom magam, de lehet az ember akármilyen nyitott és barátságos, reménytelen a helyzet, ráadásul még a saját oldal is árulónak tekinthet – mondja a Heti Válasznak adott interjújában Jankovics Marcell. – Én már sajnos nem fogom megérni, hogy ez megváltozzék, hiszen az utódok is továbbviszik a szembenállást. (…) De ez akkor is csak kétszer háromszáz embert érint, a holdudvarral együtt sem sokkal többet: szerencsére nem mételyezi meg az egész országot.”

„Az a kultúra, amit mi kultúrának tekintünk, haldoklik. Sznobizmusból még lóg falon festmény blondel keretben, de az informatikai forradalom mindent felborított – mondja a vizuális kultúra megváltozásáról. – Most éppen képeskönyvet készítek Trianonról: nem képregényszerűen, hanem a szatirikus politikai karikatúrák világát követve próbálom megjeleníteni a történelmi eseményeket. A digitális forradalom mindent kifordított, muszáj képekben fogalmazni.”

A teljes interjú a Heti Válasz április 21-i számában olvasható