A címben szereplő mondatot az 1900-as évek elején jegyezték fel a Hajdúböszörmény és Vidéke lapban, egy hortobágyi pásztortörténet csattanójaként. Azt, hogy a pásztorok szerint hol lakik az Úristen, most Lengyelországban, Plockban mutatja be a Hortobágyot megidéző fotókiállítás. 
A Mazóviai Múzeumban április 8-án megnyitott, a "Puszta – a végtelen magyar táj' című időszaki kiállítás anyagát Marek Zalewski varsói régész ösztönzésére a Déri Múzeum muzeológusai: Hajdú Zsigmond, Magyari Márta és Györfi Lajos, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa, Lisztes László állították össze. Céljuk az volt, hogy a lengyel közönségnek bemutassák az Európa közepén egyedülálló módon megmaradt füves puszta élővilágát,  néprajzi és kultúrtörténeti értékeit. 

A megnyitón Tischler János a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója mondott köszöntőt, a kiállítást és a kétnyelvű kísérő füzetet Engelmayer Ákos, egykori varsói magyar nagykövet méltatta.

Múlt - Múzeum - Mecénás

E három szó fogja át leginkább a Déri Múzeum elmúlt 85 esztendejének történetét.
Megnyitásának évfordulója orgonaillatú, napsütéses időszakra esik, május 22-re. 

A daru mint szimbólum

Újabb érdekes téma várja a japán szakkör felnőtt résztvevőit április 9-én, szombaton, 14-15.30-ig a MODEM-ben.

"Kultúrfőváros 2" 

A Debreceni Városvédők "Podmaniczky-díjasok" sorozatának első előadását Rácz Zoltán(Kós Károly díjas és Borsos József Nívódíjas) építész tartja.  A program  április 9-én, fél 11-kor kezdődik a Déri Múzeum Dísztermében.

Debrecen városa 2010 után újra pályázik az Európa kulturális fővárosa címre, amelyet akkor Pécs nyert el. Rácz Zoltán a pályázatokkal kapcsolatos gondolatait fogja elmondani vetített képes előadásában.
2016. április 10. (vasárnap) 10-12 - Családi nap a Déri Múzeumban – Debrecen Napja
Érdeklődni lehet Aranyi Fruzsina vagy Molnár Szilvia múzeumpedagógusoknál a 0620/542-9958-as telefonszámon, vagy a molnar.szilvia@derimuzeum.hu e-mail címeken
Részvételi díj: 500 Ft/fő

Áprilris 11. Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának évfordulója – a város napja.
A kiváltságlevelet I. Lipót magyar király 1693. április 11-én adományozta Debrecennek.

Április 10-én 10 órára Családi Napra várjuk az érdeklődőket.
A résztvevők helytörténeti kiállításunkban barangolva végigsétálhatnak a debreceni Nagy-hídon egészen a Nagytemplomig, megkereshetik városunk címerének jelképeit, régi mesterségek céhes emléktárgyaival ismerkedhetnek meg.
A foglalkozáson a gyerekek elkészíthetik saját polgári oklevelüket, melyet Debrecen város pecsétjével hitelesítünk együtt. Erőpróbán vehetnek részt a kollégium gerundiumaként ismert tűzoltó botjával. Felpróbálhatják a polgárosodó debrecen jellegzetes kalapjait. Képes felfedező túrán vehetnek részt Debrecen régen és ma fotóalbumán keresztül. Debrecen címerének jelképeit ismerhetik meg közelebbről.
Belépőjegy: 500 Ft/fő, testvéreknek 400 Ft/fő

2016. április 11. (hétfő) és április 12. (kedd) 14 óra  
A XIV. Debreceni Költészeti Fesztivál Versmondó Versenye
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem

 Emlékezés a Felvidékről kitelepített magyarokra

Április 20-án 17 órától a "Magyarok a sorstalanság éveiben" címmel Bc. Bencze Dávid, a komáromi Selye János Egyetem képviseletében tart előadást. Bevezetőben: Keresztesné Várhelyi Ilona a Debreceni Irodalmi Múzeum egykori vezetője emlékezik Dr. Boros Zoltán áttelepítési kormánybiztosra, az irodalmi tár felvidéki gyűjteményének megalapozójára.

Az emléknap kerekasztal beszélgetéssel zárul, résztvevői:
- Dr. Püski Levente, történész, egyetemi docens,
- Bc. Bencze Dávid, Phd. hallgató, a téma kutatója,
- Dr. Lovas Márton Levente, a Rákóczi Szövetség debreceni szervezetének elnöke.
- A beszélgetést vezeti Kerekesné Bíró Éva, irodalmi-muzeológus.