Londonban élő és dolgozó fia miatt akart behajtani 520 ezer forintot a NAV Pesti Imrénél. Egy igazolás hiányzott a kinti tb-fizetésről. Hűtőt, tévét, mikrót is leltárba vettek az apánál.
– 2005 óta Londonban él és dolgozik a fiam, legutóbb egy műanyag-feldolgozó üzemben kapott állást. Amikor bevezették itthon a kékkártyát, a fiam ki is váltotta a tb-nél – kezdte mesélni kálváriájátPesti Imre.

– Ezzel, ha szükséges, ellátják az ottani egészségügyi intézményben. Azt viszont senki nem mondta neki, hogy ez az igazolvány nem elég. Mellé kell egy nyilatkozat az adóhivatalnak, hogy Angliában fizeti a tb-t. Ezt a fiam nem tudta, csak egymás után kapta a felszólításokat a NAV-tól a tartozásokról a régi címére, vagyis hozzám. Én továbbítottam a fiamnak, ő telefonon beszélt egy ügyintézővel, azt mondta, rendben van, nem jön több dörgedelem.

Imréék ügye viszont csak nem rendeződött.

Kintről is minden elérhető
Érdemes kiutazás előtt ügyfélkapus regisztrációt kérni. Az ügyfélkapun át ugyanis külföldről is elérhető az elektronikus ügyintézés – ajánlja a NAV főreferense. Az ügyfélkapun keresztül letölthető és benyújtható a kormányhivatalhoz a külföldi munkaviszony bejelentésére szolgáló nyomtatvány, illetve a NAV-hoz az egészségügyijárulék-fizetés itthoni megszűnése. Sőt nyomon követhető a NAV-nál vezetett adófolyószámla. Ha az ott látható adatokkal az ügyfél nem ért egyet, azt is jelezheti még a végrehajtás elindulása előtt.

Összeugrott a gyomra
Legutóbb 520 ezer forintos tartozásról kaptak csekket, és vele egy kemény hangú felszólítást, hogy ha nem fizetnek, jön a NAV végrehajtási osztálya foglalni. Imrének összeugrott a gyomra. Írt a hatóságnak, hogy nála se a fiát, se a fia ingóságait ne keressék, mert külföldön él. Közben a nyugdíjas apuka itthon kiderítette, mi hiányzik, és beszerezték az ominózus nyilatkozatot. Ez alapján végre a magyar és az angol hatóság egymásra találhat. Ennek ellenére a napokban megjelent olvasónknál az adóhivatal két végrehajtási munkatársa.

Nincs egyedül
– Nagyon udvariasak voltak, nekem mégis borzasztóan esett, ahogy körbenéztek a lakásban. Jegyzőkönyvbe vették, hogy megvan a szükséges papír, azt is, hogy nincs végrehajtható ingóság. Csakhogy volt egy olyan rubrika is, ahová a végre nem hajtható ingóságokat listázták – mutatta a másolatot Imre.

– Vagyis az én hűtőmet, tévémet és mikrosütőmet is leltárba vették. Ráadásul ezért a kiszállásért 5000 forint eljárási díjat kellett fizetnem. A dolgunk, úgy tűnik, rendeződik, nem kell fizetnünk. Ráadásul, úgy tudom, nem vagyok egyedül, sok ilyen felszólítást postáznak mostanság.

Tennivalók
A tudnivalókról Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adó- és vámigazgatóságának igazgatási főreferense tájékoztatott. 1. Külföldi munkavállalásnál a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét és megszűnését a magánszemélyeknek 15 napon belül be kell jelenteniük a lakóhelyük szerint illetékes kormányhivatalnál. 2. Ha egészségügyi járulékot kellett fizetniük NAV-nál Magyarországon, akkor nemcsak a kormányhivatalnál, hanem a NAV-nál is igazolniuk kell a külföldi biztosításukat.

Ha ezt elmulasztják, akkor a járulék havi összege továbbra is ketyeg, és a késedelmi pótlékkal együtt végrehajtható. 3. Ha az ügyfél visszamenőleg pótolja a bejelentést, és igazolja a külföldi munkaviszonyt, akkor a NAV törli a tartozást és a hozzá kapcsolódó késedelmi pótlékot. 4. Ha a végrehajtás megindult, a járuléktartozást nem, de a kiszabott végrehajtási költséget meg kell fizetni.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/