Nem indul az udvarhelyi polgármester-választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egy héttel ezelőtt bemutatott jelöltje, Zakariás Zoltán, ehelyett az alakulat Gálfi Árpádot, a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjét támogatja. 
Az EMNP kedden bejelentette, közös tanácsosjelölt-listát állít a polgári párttal. Zakariás Zoltán, a néppárt alelnöke szerint országos politikai státusa is útjában állhatott annak, hogy eddig nem jött létre helyi összefogás az EMNP és az MPP között, éppen ezért döntött a visszalépés mellett.

Mint mondta, politikai tevékenységének egyik legfontosabb célja Udvarhely fejlődésének biztosítása és a helyi közösség érdekeinek képviselete, ezért is hozta meg döntését. Zakariás elmondta továbbá, a néppárt és az MPP helyi szervezetei megegyeztek az önkormányzati választásokon való közös indulásról, létrejött a választási koalíció, amely a keddi nap folyamán bejegyzésre került a megyei választási bizottságnál. „A két párt egyesítette erőit, és egy erős közös csapattal, illetve közös programmal beáll a közös jelölt, Gálfi Árpád mögé” – jelentette be Zakariás.

Gálfi Árpád megköszönte Zakariás Zoltán visszalépését, hiszen ezzel megteremtette a pártok közti összefogás lehetőségét. „Munkára vállalkoztam, amikor elvállaltam a jelöltséget, ehhez pedig jó munkatársakra, nem pedig hangzatos szavakra van szükség. Az összefogás biztosítani tudja Székelyudvarhely számára a változást. Programunk a biztonság, a rend és a fejlődés. Ennek megvalósításában számítunk a lakosság segítségére, támogatására” – fogalmazott Gálfi.

Hajdó Csaba, az EMNP udvarhelyi elnöke elmondta, hogy közös programot állítottak össze az MPP-vel, amelynek minden pontja megvalósítható, amennyiben a koalíció elnyeri a tanácsosi többséget és a polgármesteri tisztséget. Egyebek mellett szeretnék tehermentesíteni a városközpontot a vasúti sínek városi szakaszának felszámolásával, amelyek helyén kétsávos utat alakítanának ki. Szerintük a valós probléma nem a munkahelyek hiánya, hanem a jól fizető munkahelyek hiánya, éppen ezért egy informatikai profilú ipari park létrehozását tervezik. Egyebek mellett kialakítanának egy szociális szolgáltatásokkal és családmegsegítéssel foglalkozó központot is a Budvár utca környékén.

Mint ismeretes, Székelyudvarhelyen eddig Arros Orsolya (RMDSZ), Gálfi Árpád és a független Lukács László jelentkezett be a polgármesteri székért, a jelenlegi polgármester, Bunta Levente pedig azt mondta, 60–70 százalék, hogy indulni fog.

Forrás: kronika.ro