A kontinens biztonságának megteremtése az Európai Unió elsődleges feladata kell, hogy legyen, ezért az uniós tagországok közötti hatékony biztonsági együttműködés elengedhetetlen – emelt ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja az uniós belügyminiszterek luxembourgi tanácskozására érkezve csütörtökön.
Úgy fogalmazott: “meg kell értenünk végre, hogy bíznunk kell egymásban, és meg kell osztanunk a lehető legtöbb információt egymás között”. A görög biztos reményét fejezte ki, hogy a tanácskozáson sikerült elfogadni az erre vonatkozó megállapodást.

Mint mondta, a migrációról szóló vitán fel fogja szólítani az uniós tagállamokat, hogy minden tekintetben és teljes körűen alkalmazzák az unió és Törökország között létrejött megállapodásban foglaltakat.

Vannak biztató jelek, de sokkal többet kell tenni a kívánt eredmény eléréséhez – mondta. Arról tájékoztatott, hogy a menekültek tagállamok közötti elosztása is fontos témája lesz a találkozónak. “Minden országnak részt kell vállalnia abból, amiről korábban már megállapodás született. Nem vitákra, végrehajtásra van szükség” – hangsúlyozta.

Forrás: profitline.hu