A kínai űrrepülési központ bejelentése szerint 1630 napnyi szolgálat után Kína első űrlaboratóriuma, a Tienkung-1 beszüntette adatszolgáltatását.
A hétfői bejelentés szerint az űrlaboratórium és célállomás szolgálatát két és fél évnyi meghosszabbított misszió után állították le. A modul egyelőre megmarad pályáján.

A Tienkung-1 2011 szeptemberében indult két évre tervezett küldetésére. Sikeresen dokkolt rajta a Sencsou-8, -9 és -10, majd egy sor kísérlet helyszíne lett, ezek mindegyike fontos adatokat szolgáltatott a kínai űrprogramnak a Hszinhua jelentése szerint.

A laboratórium fő feladatait a Sencsou-10 2013 júniusi hazatérte után befejezte. Meghosszabbított missziója során többek között az űrtechnológia fejlesztése, illetve az űrkörnyezet vizsgálata terén nyújtott segédkezet.

A Tienkung-1 felbecsülhetetlen értékű volt a kutatóknak, hogy részletesen feltérképezhessék egy űrállomás konstrukciójának és működtetésének körülményeit.

Kína több milliárd dolláros űrprogramjának célja állandó emberi jelenléttel támogatott űrállomás kialakítása 2020 környékére.

Az űrlaboratórium elkövetkező hónapokban fokozatosan ereszkedő pályáját továbbra is folyamatosan figyelemmel követik. Végezetül a Tienkung-1-re is tüzes pusztulás vár a légkörben.