Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a repülőteret kiürítették, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. A metróállomásokat is lezárták.
A Le Soir című helyi lap értesülései szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében.
Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek. A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek. A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

A budapesti járat biztonságban megérkezett

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

Lezárták az összes metróállomást kedd reggel a belga fővárosban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is.
Mi a helyzet a Budapest-Zaventem járatokkal?

A Budapest Airportnál még nem tudják, hogy milyen hatása lesz az európai légi közlekedésre a brüsszeli robbantásoknak - mondta Hardy Mihány, a cég vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója az Inforádiónak. Kedden három járat indul illetve érkezik Budapest és a Zaventem nemzetközi repülőtér között. Ebből az első 8:37-kor rendben leszállt - erősítette meg a belga légügyi hatóság közlését Hardy. Hogy az utasok kiszállhattak-e a gépből, arról Hardynak nincsenek információi.

Ma még két gép jönne Brüsszelből, egy 11:20-kor, egy másik pedig 17 óra után. Ezek közlekedése bizonytalan. Arra a kérdésre, hogy mire számíthatnak az utasok Budapesten, csak a rendőrség tud felvilágosítást adni - mondta Hardy.

Orbán részvétét fejezte ki

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási szervek vezetőitől. Az esetleg szükségessé váló intézkedésekről ezek alapján születhet döntés.