Rendőrkontingenst küld Magyarország a macedón–görög határra, a húszfős csoportot március 16-án indítják útnak a Készenléti Rendőrség központjából. Közben ezer tábori ágyat küldött Görögországba az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ez már az ötödik olyan segélyszállítmány, amelyet a menekültválság miatt juttat el az OKF az érintett államokba.
– A Magyar Honvédség a rendőrséggel együtt képes az ország határait megvédeni akkor is, ha a Balkánon most feltartóztatott migránstömeg egyszerre érkezne meg az országhatárra – nyilatkozta lapunknak Simicskó István. A honvédelmi miniszter szerint egy ilyen, egyébként kevéssé valószínű helyzetben Magyarország számíthat a visegrádi országok rendőri és katonai erőinek támogatására a magyar határok védelméhez.

Az elmúlt évben 80 milliárd forintot költött a magyar állam a migránsválság kezelésére – emlékeztett Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján. A tábornok kiemelte, miután lezárták a nyugat-balkáni útvonalat, már csak érvényes schengeni vízummal juthatnak el a migránsok Nyugat-Európába. Hozzátette azt is, hogy jelentős számú bevándorló rekedt a nyugat-balkáni útvonal országaiban. 

Bakodi György arról tájékoztatott, hogy Görögországban 36 ezer illegális bevándorló tartózkodik és naponta 2-3 ezer érkezik a görög szigetekre Törökországból. Az idomeni görög–macedón áteresztési pontnál mintegy 15 ezer ember torlódott fel. Macedóniában 1500, Szerbiában kétezer, Horvátországban pedig ötszáz migráns várakozik, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy velük mi lesz. A főtanácsadó arra is felhívta a figyelmet: a török migrációért felelős miniszter kijelentette, hogy nem fogadják vissza azokat, akik elérik a görög szigeteket. Bakondi György hangsúlyozta azt is: számítanak arra, hogy a migránsok, az embercsempészek új útvonalakat keresnek Albánia, illetve Bulgária és Románia felé.

Forrás: magyaridok.hu