Két ausztrál szörfös vízen úszó, önműködő szemetessel oldaná meg az óceánok szennyezettségének problémáját.
A kikötők vizének megtisztítására szánt Seabin, vagyis tengeri kuka nevű szerkezet egy hengeralakú tartályból, egy természetes anyagból készült "szemeteszsákból" és egy partról működtethető szivattyúból áll.

A szerkezet a nap 24 órájában működik és a kikötői dokkokhoz lehet erősíteni. A szivattyú folyamatosan pumpálja a vizet a szemetesbe, amely felfogja a hulladékot és az olajat, a megszűrt víz pedig visszakerül az óceánba.

A tengerekben rengeteg a műanyag és az egyéb hulladék. A kutatók becslései szerint 2010-ben 4,4-13,2 millió tonna közötti mennyiségben sodródott partra műanyag hulladék világszerte - írja az MTI a LiveScience-re hivatkozva.

A Seabin feltalálóit, Pete Ceglinskit és Andrew Turtont a vízi sportok iránti rajongásuk hozta össze. Az Indiegogo nevű közösségi finanszírozási oldalon több mint 267 ezer dollárt gyűjtöttek projektjükhöz.

A kikötők és vízi utak takarításának több módja is van: az egyik a hálókkal felszerelt hajók alkalmazása, a másik a dokkok sarkaiban felgyülemlő szemétszigetek kimerése. A hajók fenntartása és üzemelése azonban nagyon költséges, a kikötők dolgozói pedig nem tudnak lépést tartani a hulladékmennyiséggel.

A fejlesztők reményei szerint a tengeri kukák gyártása még idén beindul. Helyi vállalkozásokkal akarják legyártani a szerkezeteket, az óceánokból kihalászott műanyaghulladék egészét pedig újrahasznosítják.