A kórházak adósságállományáról és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról is interpellálták a kormányt szerdán a parlamentben.
Fotó: Pólus Online
Jobbik: hónapról hónapra nő a kórházak adóssága

Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy szinte megállíthatatlanul nő a kórházak adósságállománya. A tavalyi állami adósságkonszolidáció után is hónapról hónapra 2,2 milliárd forinttal gyarapodott a kórházak adóssága - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus, aki azt kérdezte, hogy kaphatnak-e végre több finanszírozást az egészségügyi intézmények.

Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta: a szakemberhiány is probléma az egészségügyben, márpedig egy "Lukács László György névre bejegyzett", premiumdoctors.hu nevű honlap külföldi orvos- és nővérállásokat kínál. Hangsúlyozta: a kormány nem üzletet lát az egészségügyben. Emlékeztetett a tavalyi 60 milliárd forintos adósságátvételre, valamint arra is, hogy pluszforrást adtak a hosszú várólistás műtétekre.

Lukács László György nem fogadta el a választ, a Ház azonban 100 igen szavazattal, 23 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett jóváhagyta.

KDNP: milyen intézkedések segítik a hátrányos helyzetű munkavállalókat?

Móring József Attila (KDNP) azt sürgette, hogy javuljon a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya. A politikus arról érdeklődött interpellációjában, hogy milyen intézkedések segítik a hátrányos helyzetű munkavállalókat.

Rétvári Bence államtitkár azt felelte: a kormány törekszik arra, hogy egyre bővülő lehetőséget biztosítson a megváltozott munkaképességűeknek, cél ugyanis, hogy nőjön a foglalkoztatási szintjük. Közölte egyúttal, hogy minden évben mintegy 34 milliárd forint költségvetési forrásból 30 500 megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása valósulhat meg.

Móring József Attila elfogadta a választ.

Varju: álprogram a háztáji gazdálkodás?

Varju László (független) a háztáji gazdálkodást újrahonosító projektről érdeklődött, szerinte csak elköltötték a közpénzt, eredmény pedig nincs. Az ügyben indult vizsgálatról és a forrásfelhasználásról kérdezte a Belügyminisztériumot (BM).

Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára pilot programként hivatkozott a projektre, ami szavai szerint február 29-én lezárult és szociális szövetkezet formájában folytatható. Hozzátette, hogy Orosházán 18,5, Pusztaottlakán 21,3 millió forintot költöttek a programra, amihez képzés is kapcsolódik.

A képviselő nem fogadta el a választ, a Ház azonban igen, 104 igen szavazattal, 29 nem ellenében.


LMP: állítsák le a Balatont tönkre tevő projekteket!


Szél Bernadett (LMP) szerint a kormány két kétes beruházással elherdálja a Balaton értékeit, ezért azok leállítását sürgette. Szerinte mind a balatonfűzfői vízi vidámpark, mind a balatonfenyvesi kikötő ellentétes a jogszabályokkal és károsítja a természetet.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a fűzfői projekt egyelőre csak egy elképzelés, semmilyen eljárás nincs ezzel kapcsolatban folyamatban. A vitorláskikötőre vonatkozóan 3 éve tettek közzé hirdetményt, azt sem a helyben élők, sem az önkormányzat, sem az LMP nem kifogásolta, a civil szervezetek nem kívántak részt venni a környezetvédelmi eljárásban, így a határozat jogerős. A tárcavezető demagógnak minősítette az ellenzéki politikus felvetéseit.

Szél Bernadett nem fogadta el a választ, a képviselők azonban 105 igen, 30 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett igen.

Fidesz: hogyan hat az autóipar a nemzetgazdaságra?

Witzmann Mihály (Fidesz) arról kérdezte a kormányt, hogy mit jelentenek az ellenzék által csak "összeszerelő üzemként" emlegetett vállalatok az ország nemzetgazdaságának. Az autóipart húzóágazatnak nevezte és szóvá tette, hogy az ellenzék próbálja relativizálni az egyértelmű előrelépéseket.

Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár válaszában kifejtette, hogy a járműipar volumene egy év alatt 17,6 százalékkal bővült, s a fejlesztéseknek köszönhetően 150 ezer családnak jelent biztos megélhetést. Visszautasította, hogy összeszerelő üzemekről lenne szó, jelezve: egyre nagyobb szerepet kap a kutatás-fejlesztés és az innováció. A cégek a duális képzésben is élen járnak és hozzájárulnak a beszállító kis- és közepes vállalkozások megerősítéséhez - közölte.

Witzmann Mihály elfogadta a választ.

MSZP: mennyibe kerülnek a Klik késve fizetett számlái?

Heringes Anita (MSZP) arról kérdezett, hogy mennyi késedelmi kamatot kell fizetnie a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik). Szerinte a szervezet nem tartja nyilván a szerződéseit, így nem tudja követni a kötelezettségeket.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a 40 eurós átalányt senki nem követelte a Kliken, így ilyen költség nem terheli az intézményt. Jelezte, hogy a megyei szerződéseket helyben látják, az országos központ pedig a teljes állomány adatait. Beszámolt arról is, hogy az intézményre a nyáron "már rá sem lehet ismerni" az átalakítások révén, a következő hetek feladata pedig a belső működés helyreállítása.

A szocialista képviselő nem fogadta el a választ, a parlament azonban igen, 102 igen és 27 nem szavazattal.

Forrás: MTI