A Microsoft kifejlesztett egy vitaképes mesterséges intelligenciát, amely a Twitteren vitatkozott az emberekkel. Mivel teljesen tudatlan volt, igen hiszékeny volt, legalábbis eleinte, a kísérlet eredménye az lett, hogy igen hamar rasszista és náci lett.
A Microsoft lezárta a kísérletet, sikertelennek nyilvánítva azt, pedig nem kellett volna. A kísérlet ugyanis nagyon is sikeres volt. Tay ugyanis rövid idő alatt saját személyiségre tett szert az emberekhez nagyon hasonlóan és metafórára is képes volt. A "baj" vele az volt, hogy a polkorrekt álszent világban túl szókimondó volt és mi tagadás, embertelen nézeteket vallott.

Mi a következtetés, amit le tudunk vonni:
- egy gép is alkalmas arra, hogy személyisége legyen
- az internet annyira tele van gyűlölettel, hogy a tudatlan és képzetlen résztvevő hamar szélsőséges eszméket fog vallani
- ha egy kísérlet görbe tükröt mutat az álszent társadalomnak és nyilvánvalóvá válik, hogy a király meztelen, akkor a kísérletet hamar lezárják, mert nem a tudományos értékű eredményre kíváncsiak a politikailag motivált kutatók

Nekem volna egy javaslatom a kísérletezőknek. Indítsák újra a kísérletet ugyanazzal az adatbázissal és algoritmussal, amelyikkel Tay működött és próbálják érveléssel meggyőzni Tayt arról, hogy eszméi szélsőségesek és a gyűlölet nem vezet sehová. Az volna érdekes, hogy egy érdekek által nem vezérelt gépet hogyan sikerül rábeszéléssel jobb belátásra téríteni.

Példa Tay részéről:
"@icbydt bush did 9/11 and Hitler would have done a better job than the monkey we have now. donald trump is the only hope we've got."
Fordítás:
"9/11-ért Bush a felelős és Hitler jobb munkát végezne a mostani majmunknál. Trump az egyedüli reményünk."

Sok ember is azon a vélekedésen van, hogy 9/11 egy false flag operation volt. Tőlük tanulhatott Tay. Hitler éltetése igen meglepő.

Volt, aki azt mondta, hogy a kísérlet azt bizonyítja, hogy a mesterséges intelligencia soha nem alakíthat ki tudatot. Az érvelés ott sántít, hogy annak idején tudattal rendelkező emberek milliói voltak nácik. Miért kérjük ezt számon a gépen és miért nem örvendünk annak a tudományos csodának, hogy logikailag emberi szintet ért el az az érvelési szint, ami a fenti idézetben van? Egy náci is hasonlóan gondolkodna. Miért nem örülünk, hogy metafórára is képes, mert a majom szóhasználat Obamára kétségtelenül az. Nem az a fontos, hogy rasszista és náci, hanem az, hogy képes volt személyiséget alakítani. Értelemszerűen, ha hosszú távú életet szánunk egy mesterséges intelligenciának, akkor először zárt körben kell nevelni, mint szülő a gyereket és csak utána kell Twitterre engedni.

Javaslat: Inkognitóban kellene sok ilyen botot az internetre szabadítani, különböző közösségekbe, hogy különböző személyiség fejlődjön ki. Egy idő után ezeket a botokat össze kellene ereszteni, hogy egymással vitatkozzanak. Az egy érdekes vita volna és a maga nemében világelső. Gyanítom, hogy ha egy több száz oldalas könyvet adnának ki, amelyik kizárólag ennek a vitának a szöveghű idézete, az best-seller lesz, tehát anyagilag is nagy a vonzata ennek.

Lajos Árpád - Pólus Online