Németországnak szüksége van bevándorlókra, de az nagy probléma, hogy ezt európai megközelítési móddá kívánják tenni – mondta a Migrációkutató Intézet főigazgatója.
Vége van azoknak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni. Az uniós vezetők hétfőn arról döntöttek, hogy le kell zárni az embercsempész útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet – mondta Orbán Viktor kedden.

A hétfői csúcson a törökök a lehető legmagasabbra emelték a tétet, de már hónapok óta ez a stratégiájuk. Korábban ugyan visszafogottabbak voltak és csak az anyagi segítségre fókuszáltak, de most előkerült a vízumliberalizáció is. „A mostani megállapodás-tervezetnél már a legdurvább elemeket is felvállalták” – mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Szerinte a vízumliberalizáció gyengítené az EU pozícióit és komoly következményei lennének.

Úgy vélte, a záródokumentummal kapcsolatban a legfontosabb újdonság, hogy végre kimondódott: a balkáni útvonalat le kell zárni. Innentől kezdve ez minden ország számára egy viselkedési útmutató, mindenkinek ehhez a konszenzushoz kell alkalmazkodni.

Abban tehát egyetértés született, hogy ez a kontrollálatlan bevándorlási hullám senkinek nem jó, de alapvető különbség van a tagállamok érdekei között. Vannak ugyanis olyan nyugati tagállamok, akik továbbra is azt gondolják, hogy ez nekik jó - tette hozzá.

Németországnak szüksége van bevándorlókra, de az nagy probléma, hogy ezt európai megközelítési móddá kívánják tenni – mondta a főigazgató.

Orbán Balázs szerint a mostani tárgyalásokból a német politika semmiképpen nem hozható ki győztesként. A Migrációkutató Intézet főigazgatója úgy látja, hogy a németek többszólamú beszédet alkalmaznak, amit érdemes lenne megszüntetni.